Този процес създаде напрежение, важно е, че го разглеждате и

...
Този процес създаде напрежение, важно е, че го разглеждате и
Коментари Харесай

Депутатът от БСП Веска Ненчева пита образователния министър за атестирането на учители

Този развой сътвори напрежение, значимо е, че го разглеждате и ще съобразите мнението на към този момент атестираните учители, обърна се тя към министър Денков

Какво е отношението на МОН към процеса на атестиране, заложен в ЗПУО? Има ли визия за неговото съответно, продуктивно и свястно осъществяване и в случай че има, по какъв начин и по кое време ще се осъществя атестационният развой?

Тези въпроси зададе националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Веска Ненчева към министъра на образованието и науката проф. Николай Денков в парламентарния надзор.

„ С приемане и въвеждане в деяние на Закона за предучилищното и учебното обучение се постановиха промени в работата на просветителната система, огромна част от тях несъответстващи и недомислени. За изтеклите 5 години от използването на Закона се оказа, че процесът на атестиране е част от недомислиците в него – няма явен механизъм и критерии, неведнъж се наложи отсрочване, там където към този момент има осъществено атестиране на учителите, не е ясно какъв тъкмо е смисълът от изгубеното време за инспекция и в допълнение основаната бумащина “, стимулира се Ненчева.

Министър Денков призна за закъснение на процеса на атестиране поради проблематични моменти в първичните законови текстове, само че посочи, че са подхванати стъпки в посока на облекчаването на процеса. Министърът осведоми, че в МОН работи група от специалисти от министерството, обществените сътрудници и представители на частните учебни заведения и детски градини, в която се разискват промени в процеса на препоръка и ще се прегледат предложенията от просветителните институции, в които към този момент е извършено атестиране.

„ Отговорът Ви не мога да кажа, че ще успокои гилдията, само че дава изясненост за това, че МОН преглежда процеса, който през 2016 година сътвори голямо напрежение “, отвърна му Веска Ненчева.

Тя дефинира като извънредно значимо, че основаната работна група ще съобрази мнението на към този момент атестираните учители.

Ненчева насочи и апел към учителите: „ Ако имате забележки и оферти, с които можете да подобрите този развой, бъдете дейни и ги направете. Смятам, че от страна на Министерството на образованието ще намерите добър сътрудник. “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР