Този преход ще сложи край, след по-малко от 100 дни,

...
Този преход ще сложи край, след по-малко от 100 дни,
Коментари Харесай

Раул Кастро дава властта в Куба на ”лидер от ново поколение”

Този преход ще постави край, след по-малко от 100 дни, на шест десетилетия ръководство на братята Кастро, съобщи Франс прес.

Президент от 2008 година откакто изпълняваше длъжността, по-малкият брат Раул Кастро, разгласи, че в края на февруари 2018 година ще съобщи властта на началник от новото потомство.

Фидел Кастро умря преди една година на 90-годишна възраст. Не е планувана никаква всеобща гала в памет на тази бележита фигура от Студената война.

В Хавана довечера ще има бдение пред университета. Властите не са удостоверили дали в него ще взе участие Раул Кастро поради предстоящото му посещаване в Сантяго де Куба, в югоизточната част на острова, където е положен прахът на по-големия му брат.

От една седмица в цялата страна се провеждат политически и културни събития, с цел да се означи годишнината от "физическата гибел " на бащата на кубинската гражданска война. Тази публична терминология цели да покаже, че въпреки да не е измежду живите, той участва в мозъците на генерации кубинци, които са познавали единствено него.

Навсякъде в страната, въпреки да няма нито една негова скулптура, нито една улица на негово име, както самият той е поискал, през последните дни, могат да се видят пана и надписи по стените, които гласят "Да живее Фидел " и "Ние сме Фидел ".

Държавното радио и публичната телевизия излъчват новия химн в негова прослава "Лаври и маслина ", изпълняван от известния кубински артист Раул Торес.

Тази заран формалните печатни издания разгласиха на първа страница черно-бели огромни портрети на Фидел Кастро.

"Почти всичко, което имаме, го изискуем на него, на неговите идеали ", разчувствуван споделя 24-годишният студент по медицина Пабло Самора
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР