Този поток от мигранти е изкуствено иницииран от Турция като

...
Този поток от мигранти е изкуствено иницииран от Турция като
Коментари Харесай

Боян Чуков: Потокът от мигранти е изкуствено иницииран от Турция

Този поток от мигранти е изкуствено иницииран от Турция като метод да се окаже напън върху Европейския съюз. Това мнение изрази в „ Тази заран “ Боян Чуков, специалист по интернационална сигурност.
„ Това нагнетяване на гръцко-турската граница е безусловно изкуствено, защото без инспекция хората са вкарани в „ ничията земя “, след което Турция не разрешава те да се върнат назад, а Гърция не ги пуска вътре “, сподели Чуков.

„ В западните медии излезе информация, че на рейсовете на една компания, която ги извозва, написа: „ Вратата към Европа “. Обяснявали са им, че границата е отворена. Оказва се обаче, че са излъгани и те не са отворени “, разяснява още специалистът.

По думите му измежду бежанците съвсем няма сирийци. Те са афганистанци и иранци. Според Боян Чуков с появяването на иранците се слага и още един въпрос – този за ковид, защото Иран е една от най-засегнатите страни.

„ България сега има едно огромно преимущество. Политиката на Турция е нула проблеми със съседите се провали. Тя обаче има проблеми с всички съседи, а единствено с България не. Нашата страна се трансформира в натурален „ интерфейс “ сред Европейски Съюз и Турция. Затова и нашият министър председател в срещата си с Ердоган ще приказва и от името на Европейски Съюз и ще получи обръщение за Европейски Съюз “, сподели още специалистът по интернационална сигурност.

„ На 5 март имаше планувана среща в Истанбул сред Германия, Франция, Турция и Русия. Сега се подразбира, че тя няма да се организира, тъй като Путин изрично отхвърля да отиде там. Най-вероятно на 5 март Ердоган ще отиде в Русия “, изясни някогашният ни консул в Одрин Георги Димов.

Чуков предвижда, че до срещите сред Ердоган и Путин ситуацията ще се нагнетява, в това число и на нашата граница. На 5 или 6 март той чака двамата да се схванат и да тръгне деескалация, към която приканват Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Според Димов обаче няма да се стигне до деескалация на напрежението, защото несъгласията в Сирия са доста огромни, най-много в Идлиб.

„ И Русия, и Иран са твърдо зад настоящия режим на Башар Асад “, сподели той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР