Този пост не съществува в Куба от 1976 г. насам,

...
Този пост не съществува в Куба от 1976 г. насам,
Коментари Харесай

Куба отново ще има премиер след 43 години прекъсване

Този пост не съществува в Куба от 1976 година насам, само че до събота Островът на свободата ще има министър-председател, определен от Народното събрание по предложение на президента Мигел Диас-Канел, въпреки че към този момент не е доста ясно до каква степен ще се простират пълномощията му.

" Не знам какви ще са функционалностите му, допускам, че ще оказва помощ на горкия Диас-Канел, който не се стопира, все пътува от място на място в желанието си да оправи страната ", споделя 65-годишната пенсионерка Мария Фернандес.

Националното заседание, което има две постоянни сесии годишно, се събира в петък и събота. Каква е задачата? Да направи някои от измененията, планувани в утвърдената през април конституционната промяна, една от които е възобновяване на поста министър-председател. Последният, заемал този пост, е Фидел Кастро - от революцията през 1959 година до 1976 година, когато става ръководител на Държавния и на Министерския съвет.

Фидел обаче, " като изключително авторитетна фигура ", беше уникален министър-председател ", отбелязва кубинският откривател Артуро Лопес-Леви от университета " Холи неймс " в Калифорния. " Въпреки че президент и държавен глава беше Освалдо Дортикос (1919-1963 г.), а по конституция в Куба имаше президентска система, висшата власт се упражняваше от Фидел ", добавя той. Теоретично съществуването на министър-председател значи разделяне на управляващите, само че предлаганият през днешния ден (в Куба) вид е на разделяне на функционалностите в границите на комунистическото разбиране за политическо единение ", произлизащо директно от концепцията за еднопартийна система, акцентира откривателят.

Добре защитавана загадка

Кубинската комунистическа партия (ККП) на процедура е единствената позволена на острова политическа групировка. Нейният официоз, в. " Гранма ", прочее напълно ясно изясни нещата: " Предвижда се президентът да има забележителна власт, а министър-председателят да му оказва помощ да извършва управителните си функционалности ".
Досега тайната се пази доста добре: президентът Диас-Канел не е оповестил обществено кого ще предложи на Народното събрание за министър председател.

Конституцията постанова съблюдаване на избрани критерии: претендентът за поста с петгодишен с мандат би трябвало да е народен представител, да е на минимум на 35 години, да не е лишаван от цивилен и политически права, да е кубинец по рождение и да няма друго поданство. Независимо, че на депутатите ще бъде препоръчана единствено една кандидатура, тя ще би трябвало да бъде утвърдена с безусловно болшинство.

Премиерът ще може " да назначава или сменя ръководители и висши чиновници " в централната държавна администрация и ще управлява работата на губернаторите на провинции. На сесията си тази седмица Народното събрание ще назначи и министрите в държавното управление, било то като удостовери сегашните, или смени някои от тях.

Смяна на поколението Може да се чака промяна на поколението: след идването на власт на Мигел Диас-Канел преди година и осем месеца множеството министри бяха заменени, като се отдръпнаха част от генералите, които участваха в ръководството дружно с Раул Кастро, до момента в който той беше президент (2008-2018 г.). В настоящето държавно управление от тях са останали единствено трима: министърът на въоръжените сили Леополдо Синтрас Фриас, министърът на вътрешните работи Хулио Сесар Гандариля и секретарят на Министерския съвет Хосе Амадо Гера.

Изборът на премиера би трябвало да бъде утвърден от Кубинската комунистическа партия, ръководена от Раул Кастро, който по време на президентското си ръководство сподели, че не обича импровизациите и ще търси човек с опит.
Диас-Канел би могъл да избере някого от петимата настоящи вицепрезиденти, които са депутати, както и от министрите.

Сред тях са офицерът Рамиро Валдес - някогашен войник на революцията, към този момент 87-годишен, и икономистът Рикардо Кабрисас, " проектант " на предоговарянето на дълга, който скоро ще стане на 83 години. Останалите са 52-годишният Роберто Моралес - някогашен министър на опазването на здравето и член на Политбюро на ККП, 54-годишната Инес Мария Чапман, която е хидроинженер, и 55-годишният Хорхе Луис Тапия - някогашен регионален първи секретар на ККП. " Ако би трябвало да предвиждам на кого от тримата ще се спре президентът, бих заложил на Хорхе Луис Тапия, който е стопански квалифициран, а има и опит, отбелязва Лопес-Леви. " Все отново обаче мисля, че би трябвало да се търси отвън този кръг, в самото Национално заседание, където може би се намира бъдещият кубински министър председател ", добавя той./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР