Този петък, 19 май, в Дом на културата “Борис Христов,

...
Този петък, 19 май, в Дом на културата “Борис Христов,
Коментари Харесай

Започва 15-ото юбилейно издание на One Dance Week

Този петък, 19 май, в Дом на културата “Борис Христов ”, Пловдив започва интернационалният фестивал за актуален танц One Dance Week. Като част от юбилейното издание на фестивала ще забележим впечатляващи продукции от България, Белгия, Италия, Португалия, Северна Ирландия, Гърция, Испания и Франция. Билетите ще намерите в продажба онлайн в мрежата на, както и на касите на EasyPay в цялата страна.


ПРОГРАМА
Откриването на фестивала на 19 май ще бъде обещано от ирландската сензация Уна Дохърти и новият ѝ театър Navy Blue. На 20 май ще бъде показан спектакълът Simple на Айелен Паролин (Белгия), а на 21 май следва международната премиера на „ Мъртви души “ от Гергана Димитрова (36 Маймуни).

На 24 май фестивалът показва солото Best Regards на Марко Д’Агостин (Италия), на 26 май португалският хореограф Марко да Силва Ферейра ще се завърне в Пловдив с новата си творба Carcaça, ко-продукция на Big Pulse Dance Alliance и One Dance Week. На 27 май в Дом на културата “Борис Христов ” ще се състои международната премиера на новия театър на френския хореограф Клер Дюран-Друен – „ Необичайно семейство “. На 27 и 28 май навън пред Дом на културата “Борис Христов ” испанският колектив Laimperfecta ще показа спектакъла си „ Пот фолк “ с вход свободен. На 28 май в Пловдив е българската премиера на „ Силата (на) слабостта “ от Мухамед Тукабри (Белгия), а на 2 юни – фестивалът се закрива с паметния театър Mos на изгряващия гръцки хореограф Йоанна Параскевопулу.
Navy BlueУна Дохърти (Северна Ирландия)19 май, 19:30 ч.  © Navy Blue by Sinje Hasheider

Обявена за звезда на актуалната танцова сцена с първите си солови спектакли за бруталната хубост на Белфаст, работническата употреба, сексуалността и религията, Уна Дохърти доближава най-големите подиуми в света с сложните тематики, а през 2021-а печели влиятелния Сребърен лъв за най-хубав млад актьор на Венецианското биенале за танц. Navy Blue е нейната нова и най-мащабна творба, копродуцирана от Big Pulse Dance Alliance, на който One Dance Week е един от дванадесетте създатели.
" Простичко " Айелен Паролин (Белгия)20 май, 19:30 ч.
Аржентинката Айелен Паролин, която от години работи в Белгия, избира минимализма за реализиране на оптимален резултат. Може би “простичка ” на пръв взор, само че в същото време основна и занимателна, новата творба на Паролин " Простичко " показва актуалния танц в неговата най-семпла и откровена форма.
Световна премиера: " Мъртви души " Гергана Димитрова (България)21 май, 18:00 ч.  " Мъртви души ". Снимка © Васил Танев

Изследване на душата във война: новият театър на Гергана Димитрова е въодушевен от едноименния роман-поема на Николай Гогол и нашето съвремие. Спектакълът изследва езика на телата по време на война, с цел да се опита да разбере какво става с душата в такава рискова обстановка. " Мъртви души "   е копродукция One Dance Week и РЦСИ Топлоцентрала, продукция  на Организация за модерно различно изкуство и просвета – 36 маймуни, подкрепена от Национален фонд “Култура ”.Best RegardsМарко Д’Агостин (Италия)24 май, 18:00 ч.  Best Regards © Alice Brazzit

Италианският хореограф Марко Д’Агостин посвещава откровения си театър Best Regards на Найджъл Чарнок, английската легенда на изпълнителските изкуства. Бунтар, експериментатор, наставник и подстрекател, Чарнок прави гражданска война в танца, театъра и пърформанса, оставайки ярка диря. Същата ярка диря оставя и Марко Д’Агостин.
CarcaçaМарко да Силва Ферейра (Португалия)26 май, 19:30 ч.  Carcaça by Jose Caldeira

Марко да Силва Ферейра се завръща в Пловдив на 26 май с нoвия си театър Carcaça, копродукция на One Dance Week и Big Pulse dance Alliance. Десетима танцьори, в това число хореографът Марко да Силва Ферейра, водят публиката на път към създаване на групова еднаквост.

Carcaça е хореографска среща сред унифициращия фолклор и освобождаващата самоизява, сред разпоредбите и отклоненията от разпоредбите в танците, приписвани на малцинствени и маргинални общности. Тази среща е, с цел да разберем по какъв начин работи паметта и по какъв начин се построява принадлежност. “Всички стени ще паднат! ” е посланието, което Марко да Силва Ферейра изпраща на Европа.
" Пот фолк " Laimperfecta (Испания)27 май от 18:30 ч. и 28 май от 19:00 ч.вход свободен
Испански фолклор, електронна музика, вулканична телесна сила от актуален танц. И това не е всичко, което ще видите навън пред Дом на културата “Борис Христов ”. Колективът Laimperfecta съчетава баски обичаи с електронна музика, отвореното пространство ускорява въздействието на тази ексцентрична, само че взривоопасна композиция, изпълнена с физическа виртуозност и висок прочувствен заряд. Всички са поканени да се включат.
Световна премиера: " Необичайно семейство " Клер Дюран-Друен (Франция)27 май, 19:30 ч.  " Необичайно семейство ". Снимка Nora Hougenade

Тази пролет се навършват 20 години от основаването на " Едно ". Юбилеят ще бъде маркиран на 27 май със международната премиера на " Необичайно семейство " на френския хореограф Клер Дюран-Друен. " Необичайно семейство " е среща, в която разнообразни животи и обществена действителност танцуват дружно. След Пловдив, спектакълът ще бъде показан и в именития за света на танца Théâtre de la Ville в Париж през септември. Характерно за работата на Клер Дюран-Друен е, че работи с дилетанти и хора с физически ограничавания и „ поведенчески разстройства “, които някои биха окачествили като “увреждания ”. Тя търси дълбочината на изкуството и оспорва разпоредбите кой може или не може да бъде на сцената. " Необичайно семейство " е любовно пояснение към модерна България.
" Силата (на) слабостта " Мохамед Тукабри (Белгия)28 май, 18:00 ч.
Тя постоянно е мечтала да танцува, а той трансформира танца в своя специалност. Дуетът на тунизийския хореограф Мохамед Тукабри и неговата майка Латифа е секване на линиите на техните физически тела, фантазии, търсения и животи. Двамата демонстрират на публиката своето събиране, което няма потребност да бъде изиграно, тъй като се случва по натурален, внимателен и сърдечен метод. Спектакълът е хубав и гальовен танцов роман за връзката сред майка и наследник, само че и за смисъла на дома, когато си близо и когато си надалеч.
MosЙоанна Параскевопулу (Гърция)2 юни, 18:00 ч.  Mos by © Pinelopi Gerasimou

Криеница сред танц, кино и тон, спектакълът MOS на забележителната гръцка хореографка Йоанна Параскевопулу е безусловно непредвиден прочит на актуалния танц. Резултатът е автентичен саундтрак от кинематографични звуци, извлечени посредством необикновени придвижвания и дейности в действително време. Изпълнителите се трансформират в медиатори сред фрагментите и публиката, предлагайки своята интерпретация на забележимите и невидимите, разумните и нелогичните връзки сред облици, звуци и придвижвания.

Пълната стратегия на One Dance Week 2023 -. Билети -. И тази година One Dance Week дава свободен достъп за жители на Украйна - с цел да заявите своя билет, пишете на.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР