Този път то е и част от програмата на фестивала

...
Този път то е и част от програмата на фестивала
Коментари Харесай

Цяла Европа Зяпна! Лиляна Павлова Се Хвана За Хорото!

Този път то е и част от програмата на фестивала " Балкан Трафик ", който се организира в Брюксел сега и е най-значимият конгрес за балканска музика в Западна Европа.

" Пред препълнения площад показах, че с горделивост като част от културния календар на председателството, представяме българските обичаи, българската просвета и българския фолклор - нещо, с което можем и би трябвало да се гордеем. Вече 11 години като членове на Европейски Съюз добринасяме за културното разнообразие на Европа. Ние сме почтени европейци, имаме какво да покажем, има, с какво да се гордеем. На този декор виждаме и усещаме присъединяване на Балканите с нас като една пълноправна и пълноценна част на Европа. Вярвам, че това ще способства Европа да бъде единна, да бъде по-силна за нашите деца, за това, което желаеме да изградим за тях ", акцентира Павлова.

И добави:

" Българският празник в центъра на Брюксел продължи с нова доза заряд пред признака на белгийската столица - Манекен Пис. Българи, живеещи в чужбина, измежду които най-многобройна бе групата от Кьолн, облечени в национални носии, доближиха световноизвестната скулптура, пеейки българския химн и безконечните наши песни като " Хубава си, моя горо ". Изпълнени с страсти те пееха думите, известни от епохи, само че в това време в духа на съвременен актуален флаш моб, нашите сънародници символно облякоха българска носия на Манекен Пис ".

" Минаващите жители на Европа и света не останаха безучастни. Включиха се в нашия празник с доста фотоси и усмивки. Щастлива съм, че тази година Българското председателство даде опция необятно зад граница да се чуе за богатата ни история, просвета, традиции и достижения. Тази традицията ще продължи ", увери Лиляна Павлова.

Тя е показала пред сънародниците ни Гергана Станкова - съосновател на " Шевица " и един български гений, който сътвори дизайна на шаловете на Българското председателство. И благодари на възпитаници, студенти и експерти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и отбор " Търновска кралица " от Велико Търново, както и на кукерите от Раковски, които " придвижиха част от България в сърцето на Европа ".
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР