Този път по-малките партии, които са склонни да остават под

...
Този път по-малките партии, които са склонни да остават под
Коментари Харесай

Защо още повече германци избраха партии без шанс да влязат в парламента

Този път по-малките партии, които са склонни да остават под прага за влизане в Народното събрание на федералните избори в Германия, се показаха по-добре от нормално. Те взеха 8.6% от гласовете по отношение на 5% през 2017 година

Най-големият дял от 2.4 на 100 бе за Freie Waehler (Свободни избиратели), политическа група, която се концентрира върху локални въпроси и която има най-голямата си база симпатизанти в южната част на страната. Следва ги Партията за отбрана на животните с 1.5 %.

Трета е протестна партия против ковид, която се назовава Основата (1.4 %), сатирична партия, наричаща се просто " Партията " с 1 % и Team Todenhofer, която носи името на своя създател, с 0.5 %.

Десетки други дребни партии си осигуриха може би стотици хиляди гласове.

Защо се гласоподава за дребни партии, макар че немската изборна система е особено проектирана да изключи отделили се партии и самостоятелни от Бундестага? Има изключения, само че политическата партия в Германия нормално би трябвало да завоюва най-малко 5 % от изборния дял, с цел да завоюва въобще някакви депутати.

Политологът Юрген Фалтер от университета в Майнц счита, че феноменът се дължи на отхвърлянето на по-големите партии измежду част от електората. Той приписва това на социална смяна, която е понижила последователите на дясноцентристкия блок и техните сътрудници от левия център.

Дългосрочните връзки на водещите партии с главните им поддръжници избледняват, сподели Фалтер пред ДПА. Това се случва синхронно със надлежно нарастване на гласоподавателите.

Волфганг Меркел, който е обвързван с център за обществени проучвания в Берлин, споделя: " Ние сме мощно индивидуализирано общество. Това въобще не беше по този начин преди 30, 40, 50 години. " Този фактор е довел до нужда от самостоятелни благоприятни условия за гласоподаване ".

Фалтер споделя сходна позиция, само че отбелязва, че релативно високият дял на гласовете на малцинствата се дължи основно на " Свободните гласоподаватели " като единствената дребна партия, която има капацитет на федерално равнище. " Другите са в действителност дребни партии, които нямат и минимален късмет да прескочат тези 5% затруднение ", споделя той. На локално равнище тези партии са склонни да изкарват по-добри резултати.

По мотив протестната партия против ковид Фалтер споделя: " Новата партия в действителност има единствено един късмет да прескочи прага - в случай че има идея, която се споделя от мнозина и има дълготрайна вероятност. "

Той показва по какъв начин " Зелените " се развиха и разшириха политическата си стратегия от 80-те години на предишния век насам. За разлика от тях " Основата " няма какво да предложи, с изключение на концепциите си за пандемията.

Меркел не вижда нито една от по-малките партии да прескочат трудността. Попадналите в Бундестага, оферират много необятен диапазон, който лимитира опциите за нови партии.

Има едно изключение от правилото за 5-те %. Асоциацията на гласоподавателите в Южен Шлезвиг, която черпи поддръжката си от датското малцинство в северозападната провинция Шлезвиг-Холщайн, ще изпрати един представител в Бундестага.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР