Този път нарушителят дори не се опитал да ги привърже

...
Този път нарушителят дори не се опитал да ги привърже
Коментари Харесай

Шофьор на камион e хванат в опит да внесе контрабандно компютърни компоненти в Китай на стойност 3,8 млн. долара

Този път нарушителят даже не се опитал да ги привърже към тялото си

Емил Василев преди 8 секунди 0 Сподели

Най-четени

ПрепоръчаноДаниел Маринов - 19:03 | 31.03.2023

Да, смарт телефонът ви потвърдено ви подслушва, само че има метод да го спрете

АвтомобилиДаниел Десподов - 11:09 | 27.03.2023

„ Това е безспорна изненада за всички нас “ – правосъдни реализатори започнаха да разказват и запорират имуществото на съветския цех Volkswagen

IT НовиниЕмил Василев - 16:30 | 31.03.2023

Турция показа изтребителя от последващо потомство „ TF-X “ и стелт дрона „ Anka-3 “

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

За четвърти път в границите на три седмици някой е заловен в опит да вкара контрабандно електроника в Китай, с цел да се възползва от забележителните разлики в цените и да избегне налозите върху вноса. Последният случай е най-големият арест в Хонконг от пет години насам, само че техниката на причинителя е била надалеч по-малко изобретателна от предходните опити.

Тази седмица управляващите в Хонконг оповестиха, че са заловили най-големия опит за контрабанда на електронен хардуер в Китай от 2018 година насам. Съобщението идва единствено няколко дни след три други несполучливи опита за пробутване на чипове в страната от Макао.

61-годишен водач на камион се е опитал да вкара контрабандно електроника на стойност 30 млн. хонконгски $ (около 3,8 млн. щатски долара) през контролния пункт Ман Кам То от Хонконг в континентален Китай. Опитите за превозване на устройства като процесори или смарт телефони през китайските митници, с цел да се избегнат митата, станаха постоянно срещана процедура през последните няколко години, защото в континентален Китай те са по-скъпи, в сравнение с в доста други страни. Инцидентите се случват най-вече на контролно-пропускателните пунктове, граничещи с Хонконг и Макао, заради икономическите разлики сред тези две територии и континенталната част на страната.

През март митническите чиновници на контролно-пропускателен пункт в Макао осуетиха три обособени сходни опита. Последният е обвързван с мъж, който бе прикрепил към тялото си 239 процесора на Intel. Няколко дни по-рано, различен мъж се бе опитал да скрие 84 SSD диска в тротинетката си. В средата на март различен човек пък се опита да придвижи контрабандно 160 процесора, като ги прилепи към себе си.

Скриването на контрабандните артикули под облеклата наподобява е известна тактика. През 2017 година жена в Шънджън (вероятно идваща от Хонконг) несполучливо пробвала тази техника със 102 iPhone-а. Друг случай в Хонконг през 2021 година включва метода с 256 процесора на стойност 123 000 $. Миналата година жена, пътуваща от Макао, се пробвала да употребява подправен бременен стомах, с цел да скрие 202 процесора на Intel и няколко iPhone.

Последният случай в Хонконг не включва никакви фантастични схеми, които видимо по този начин или другояче не работят, макар че не е ясно какъв брой контрабандисти съумяват да избегнат разкриването. В края на краищата, честотата на тези случаи демонстрира, че това е рентабилен бизнес.

Във всеки случай количеството хардуер, което водачът на камион от Хонконг се е опитал да внесе, е било прекомерно огромно, с цел да го прекрепи към тялото си, по тази причина просто го е опаковал в сандъци и е излъгал какво има в тях. Шофьорът имал към 30 дървени сандъка, обозначени като електронни екрани, за които евентуално се заплащат по-леки налози при импорт. Рентгеновото сканиране обаче посочило, че сандъците съдържат съвсем 510 000 елементи от съоръжение, в това число процесори, дискове за предпазване, преносими компютри и смарт телефони.

Въпреки че контрабандистът е бил задържан, той към този момент е пуснат под гаранция в очакване на следствието. Максималното наказване за закононарушението е санкция от 2 млн. хонконгски $ (около 254 хиляди щатски долара) и седем години отнемане от независимост.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР