„Този път българинът няма да мълчи“. Това заяви пред БНР

...
„Този път българинът няма да мълчи“. Това заяви пред БНР
Коментари Харесай

Мика Зайкова за болничните: Този път българинът няма да мълчи

„ Този път българинът няма да мълчи “. Това съобщи пред БНР икономистът Мика Зайкова по отношение на концепцията първият ден от болничния да е напълно за сметка на служащия.

„ В момента към 3,7 млн. са хората, които работят. Тези хора, в случай че излязат на улицата, какво вършим? “, попита тя и не изключи да се стигне до всеобщи митинги, които да разклатят държавното управление.

„ Липсата на организация и мисъл за организация в хората, които ръководят този развой – Министерството на труда, Национален осигурителен институт и Министерството на здравеопазването, се стовари като пестник върху почтените служащи, които в действителност са заболели “, разяснява специалистът и не отхвърли съществуването на подправени болнични и зле работещата ни здравна система.

Мика Зайкова: Няма законова обосновка първият ден от болничния да не се заплаща

Според нея решението е да се създадат няколко простички неща. „ Първото е, че тази краткотрайна антикризисна мярка, която беше превърната в непрекъсната – работодателите да заплащат, би трябвало да бъде анулирана. Не може Национален осигурителен институт да прибира парите, а някой различен да заплаща. При всички положения цялото обезщетение – от първия до последния ден, би трябвало да се заплаща от Национален осигурителен институт. Между трите ведомства би трябвало да се провежда ефикасен надзор и да се криминализира това закононарушение. Когато един човек е застрашен да отиде в пандиза или да получи тежка глоба, ще си намерения дали да го прави “.

„ Каква е гаранцията, че на следващия ден застрахователите няма да кажат: „ Държавата взима пари, а не заплаща, за какво и ние не го създадем “, зачуди се Мика Зайкова.

Тя изрази вяра министър председателят да вземе „ вярното решение “.

Работодатели и синдикати спорят кой да заплаща първите три дни от болничния

По думите ѝ не може да се взимат такива значими решения през главата на обществените сътрудници. „ Има трима участници в цялата спекулация – служащият, този, който му издава болничния лист, и този, който управлява. Това си е чиста корупционна процедура. Тъй като се борим с корупцията, апелирам да създадат ефикасен надзор “, прикани тя.

Зайкова се съгласи с доктор Нигяр Джафер от Движение за права и свободи, която сподели, че това е прикрито нарастване на осигурителната вноска.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР