Този месец всяка фирма в България, от най-малката до най-голямата,

...
Коментари Харесай

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсации за скъпия ток

Този месец всяка компания в България, от най-малката до най-голямата, е получила двойно по-висока сметка за ток по отношение на предходната година. Първоначалната изненада, към този момент се измества от терзание, което пък прераства в публично неодобрение. И единствено приготвя гърмежа, който може да настъпи с идването на септемврийските сметки (около средата на октомври), които ще са още по-високи.

Ситуацията е такава в цяла Европа, само че там започнаха да се ползват механизми за обезщетения. В България служебното държавно управление занапред споделя, че ще разисква възможни незабавни ограничения за бизнеса, като към този момент няма особена конкретика (очаквайте в петък изявление на министъра на енергетиката Андрей Живков пред " Капитал " ). На този декор Асоциацията на индустриалния капитал обаче към този момент излезе с съответно предложение.

На пръв взор концепцията на работодателската организация наподобява неуместна - страна да покрие 70 лева в цената на всеки мегаватчас електрическа енергия, който се купува през борсата през идващите 6 месеца. Това би коствало към 840 млн. лева, които бюджетът би трябвало да обезпечи, а ги няма. Според работодателите обаче тези пари могат да дойдат от производителите на електрическа енергия, които в този момент осъществят свръхпечалби. И в това има известна логичност, още повече, че страни като Испания и Гърция подхващат точно подобен метод, с цел да защитят стопанските системи си.
Каква е концепцията
От АИКБ показват, че междинната цена на силата с базов товар (за 24 часа) за юли 2021 година е 185.59 лева./мВтч, а за август е 218.17 лева./мВтч, като в някои пикови часове е достигала 407 лева./мВтч. Средната цена за септември до 21-во число е 238.8 лева./мВтч. На този декор плануваната референтна цена на тока от Комисията за енергийно и водно контролиране е едвам 119 лева./мВтч.

Фючърсите на електрическата енергия за българския пазар за четвърто тримесечие на тази година са 164.65 евро/мВтч, а за първите две тримесечия на 2022 година - надлежно 166.60 евро/мВтч и 90.20 евро/мВтч надлежно. " Заради всичко това имаме учредения да допускаме междинна планирана цена на базов товар за идващите 6 месеца в размер на 259.37 лева./мВтч ", споделят от АИКБ. Следователно всеки небитов консуматор от българската стопанска система ще бъде подложен на ценови потрес приблизително за интервала с по 140.37 лева./мВтч над формалните планове на регулатора. " Неприемането от страна на българското държавно управление на енергични и решителни ограничения в съответно къси периоди ще докара до огромна загуба на конкурентоспособност на българската стопанска система ", настояват още работодателите.

Те упорстват за частична отплата точно на този " свръхразход " от 140.37 лева./мВтч - в размер от 70 лева./мВтч за всеки небитов икономически консуматор на електрическа енергия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР