Този месец в бразилска Амазония са регистрирани близо 3000 горски

...
Този месец в бразилска Амазония са регистрирани близо 3000 горски
Коментари Харесай

Тъжен рекорд за февруари: Над 3000 горски пожара в Амазония

Този месец в бразилска Амазония са регистрирани близо 3000 горски пожара, което е най-вече за февруари от началото на записите през 1999 година насам и съгласно специалистите става все по-вероятно заради изменението на климата. Това заключи Агенция Франс Прес.

Бразилският институт за галактически проучвания INPE заяви в сряда, че неговите спътници са записали 2940 пожара до момента през този месец, което е с 67% повече от предходния най-много от 1761 пожара, регистрирани през февруари 2007 година, и четири пъти повече от същия месец на предходната година.

" Климатичният фактор сигурно играе съществена роля за тази аномали я ", съобщи пред Агенция Франс Прес Ане Аленкар, теоретичен шеф на изследователския институт IPAM Amazonia.

Най-силно е наранена северната част на тропическата гора, изключително щатът Рорайма, където се намира резерватът на коренното население яномами.

" Видяхме по какъв начин Земята счупи... температурни върхове. Всяка година е най-горещата и това е в синергия с климатични феномени " като сушите, сподели Аленкар.

Сушата опустоши бразилска Амазония сред юни и ноември предходната година, като провокира големи пожари, понижи или унищожи главните водни ресурси, опустоши дивата природа и засегна милиони хора.

В изследване, извършено предишния месец от Световната метеорологична работа (WWA), се споделя, че изменението на климата е главният фактор за " изключителната суша " в най-голямата тропическа гора в света.

WWA е теоретичен план, който има за цел да дефинира количествено по какъв начин изменението на климата въздейства върху интензивността и вероятността от съответно рисково метеорологично събитие .
 Обезлесяването на Амазония продължава: Рекордна сеч на дървета през януари
Обезлесяването на Амазония продължава: Рекордна сеч на дървета през януари

Въпреки обещанията на срещата на върха за климата

Подобен екологичен " стрес ", споделя Аленкар, " основава всички нужни условия всеки пожар да се трансформира в огромен пожар ", като прибавя, че някои от пожарите може да са резултат от изсичането на гори за потребностите на селското стопанство.

Данните, оповестени предишния месец, демонстрират, че обезлесяването в бразилска Амазония е намаляло на половина през предходната година, защото държавното управление на президента Луис Инасио Лула да Силва е засилило контрола върху околната среда.

Сателитното наблюдаване е открило, че през предходната година в бразилската част на дъждовната гора са унищожени 5 152 кв. км горски масиви, което е с 50 % по-малко спрямо 2022 година

Това към момента съставлява загуба, 29 пъти по-голяма от тази на Вашингтон, в бразилския дял от най-голямата тропическа гора в света, чиито дървета, абсорбиращи въглерод, играят жизненоважна роля за ограничение на изменението на климата.

След като победи извънредно десния президент Жаир Болсонаро на избори, които доведоха до разделяне през 2022 година, левият деец Лула се завърна на поста на 1 януари 2023 година, като даде обещание " Бразилия се завръща " като сътрудник в битката с изменението на климата.
 Обезлесяването в Амазония най-лошо от 15 години насам
Обезлесяването в Амазония най-лошо от 15 години насам

То се е нараснало с 22% единствено за година

Той също по този начин даде обещание да постави завършек на противозаконното изсичане на горите в Бразилия до 2030 година

Съюзникът на агробизнеса Болсонаро (2019-2022 г.) си навлече интернационалните рецензии за това, че е управлявал 75-процентно нарастване на средногодишното обезлесяване в бразилската Амазония спрямо предходното десетилетие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР