Този месец световната организация “TasteAtlas”, посветена на кулинарната култура по

...
Този месец световната организация “TasteAtlas”, посветена на кулинарната култура по
Коментари Харесай

Четири български салати оглавиха класацията на най-хубавите салати в света

Този месец международната организация “TasteAtlas”, отдадена на кулинарната просвета по света, разгласява ранглиста на 50-те най-хубави салати. И България освен е показана с четири известни салати, а и също по този начин води класацията с обичаната от мнозина овчарска салата.


Две от останалите български салати са в топ 10 на класацията – салата „ Снежанка “ заема шеста позиция, а шопската салата е на седмо място. Четвъртата българска салата в класацията е кьопоолуто, което се подрежда на 17 място. Българските салати изпреварват известни кулинарни оферти от Гърция, Турция, Полша, Япония и още доста страни.
Кои са “TasteAtlas” и за какво българската кухня ги влече толкоз?

Проектът е основан от хърватския публицист Матия Бабич, който си е сложил за цел да сформира най-подробния и информиращ справочник в международната кухня. Едно от вероятните пояснения за какво “TasteAtlas” демонстрира желания към българската кухня е, че централата на организацията се намира в София. Бабич и сътрудниците му евентуално постоянно обядват с български салати.

Снимка: tasteatlas.com

Най-голямата изненада в тази ситуация е, че овчарската салата изпреварва личния си „ предшественик “ – шопската. Овчарската салата е разновидност на шопската.

Шопската салата – кулинарната горделивост на България

Шопската салата си остава класика в българската кухня, въпреки и да е надалеч от класическа рецепта. Салатата е основана през 60-те години на предишния век, с цел да популяризира България пред задграничните туристи. В салатата има и прикрит националистически знак – съставките са подбрани по този начин, че да съдържат цветовете на трибагреника.



Въпреки това от доста години шопската салата популяризира България пред света. През 2014 година се организира самодейността „ Вкусът на Европа “, която трябваше да уточни ястието, което характеризира Европейската кухня. Тогава шопската салата съумя да изпревари италианските спагети, испанското „ Гаспачо “ и английския „ Фиш енд чипс “.
Много огромни звезди са изразявали възхищението си от шопската салата, като измежду тях са Харисън Форд, Робърт де Ниро, Киану Рийвс, Антонио Бандерас, Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун и Елтън Джон.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР