Този месец милиони гласопадаватели в Европа могат да изберат нов

...
Този месец милиони гласопадаватели в Европа могат да изберат нов
Коментари Харесай

Кое може да обърне тенденцията за постоянен спад в избирателната активност в изборите за ЕП?

Този месец милиони гласопадаватели в Европа могат да изберат нов състав на Европейския парламент (ЕП), само че на последните избори по-малко от половината от тях упражниха това право. През 1979 година Европейската икономическа общественост - предшественикът на Европейския съюз (ЕС) - записва изборна интензивност от 62 на 100. Тогава блокът се състоеше от девет члена - Белгия, Англия, Дания, Западна Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия и Франция. Преди пет години интензивността в 28-членния Европейски Съюз бе 43 на 100 - най-ниската в историята. През 2009 година равнището не бе доста по-високо.

Едно от вероятните пояснения за тази наклонност на спад е фактът, че гласоподавателите имат слаби знания за многодържавното законодателно заседание на Европейски Съюз и по тази причина има по-малък интерес към Екологичен потенциал, в сравнение с към националните избори и националните въпроси. Например имената на претендентите не постоянно са познати на гласоподавателите. Неотдавнашно изследване в Германия демонстрира, че месец преди тазгодишните избори за Екологичен потенциал единствено всеки втори немски жители може да назове претендент от водеща партия.

Сред другите пояснения са късното начало на предизборната акция и разширението на блока. " Ниската изборна интензивност се дължи, в резюме казано, на прибавянето на повече страни, в които по принцип има по-ниска интензивност за национални и европейски избори ", споделя пред ДПА Линда Берг, шеф на Центъра за европейски изследвания към Университета в Гьотеборг, Швеция.

През 2014 година в 28-членния блок изборната интензивност по страни мощно варира. В Белгия тя е била 90 на 100, а в прилежащия Люксембург - 85 %, само че това не е израз на огромен възторг за гласоподаване, а тъй като в тези страни то е наложително. На другия завършек на класацията са Унгария (29 на сто), Полша (24), Чехия (18) и Словакия (13) - всичките включили се през 2004 година

В Швеция се следи увеличение на изборната интензивност през последните три избора за Екологичен потенциал, което е в прорез с общата наклонност. Месец преди изборите няколко евентуални гласоподаватели на " Дротнинггатан ", основната пешеходна улица в Стокхолм, споделиха, че се двоумят, само че освен за кого да гласоподават, а дали въобще да го вършат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР