Този месец китайската Xiaomi, позната най-вече със смартфоните си, ще

...
Този месец китайската Xiaomi, позната най-вече със смартфоните си, ще
Коментари Харесай

Xiaomi започва доставки на първия си електромобил

Този месец китайската Xiaomi, позната най-много със смарт телефоните си, ще стартира доставки на първия си електромобил – седанът SU7. С този ход компанията навлиза на най-големия авто пазар в света на фона на брутална ценова война и закъснение в търсенето, съобщи Reuters.

Петият по величина производител на смарт телефони в Китай показа пред Weibo, че има 59 магазина в 29 града в цялата страна. Пускането на поръчките е планувано за 28 март, когато се чака да бъде обявенa и цената на новия електрически автомобил.

Акциите на Xiaomi се повишиха със 7% по време на утринната търговия.

Продажбите на електроавтомобили в Китай се повишиха с 18% за интервала януари – февруари. За съпоставяне, годишният растеж за цялата 2023 година е 21%. Тази година се следиха по-големи понижения на цените, като задачата е да се привлекат повече клиенти на фона на отслабващото търсене.

При представянето на Speed Ultra 7 (SU7) през декември основният изпълнителен шеф Лей Джун разкри упоритостта на Xiaomi да стане един от петте най-големи производители на коли в света.

SU7 има технология за " суперелектрически мотор ", способна да обезпечи скорост и ускоряване, по-големи от електрическите автомобили на Tesla и Porsche.

Споделената операционна система на автомобила на Xiaomi ще се хареса на съществуващите клиенти на компанията, считат анализатори.

Китайската компания се стреми да диверсифицира активността си оттатък главния си бизнес на фона на стагниращото търсене на смарт телефони. Това е проект, който за първи път бе показан през 2021 година

Електромобилите ще се създават от държавния авто производител BAIC Group, който отваря фабрика в Пекин с годишен потенциал от 200 000 автомобила.

Гигантът при смарт телефоните даде обещание да влага 10 милиарда $ в коли за десетилетие и е един от дребното нови играчи на китайския пазар, който получи утвърждение от управляващите, които в последно време не са склонни да позволяват нови играчи на пренаситения локален пазар.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР