Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, по които

...
Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, по които
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Поредната заложена бомба е ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй

" Този меморандум беше жестоко нарушение на законовите рамки , по които се подписват сходни съглашения. Дали е анулиран или не е, не мога да кажа, има институции. Друг е въпросът, че самият меморандум беше неуместен. Пристига една офшорка в България и ние ѝ предоставяме права да прави всичко в енергетиката - от акумулатори до лицензиране на нуклеарно гориво, в това число и " Топлофикация София ", разяснява някогашният енергиен министър Румен Овчаров в студиото на  " Денят ON AIR " пред Bulgaria ON AIR.
 Три часа разногласия, само че единомислещо - ще има комисия за Gemcorp
Три часа разногласия, само че единомислещо - ще има комисия за Gemcorp

" За " гласоподаваха единомислещо 197 депутати

Бившият енергиен министър акцентира също, че никой не разяснява какво ще се случи с мините. А като поредна заложена бомба посочи нуклеарното гориво.

" Ние ще минаваме на неруско гориво - по какъв начин го вършим това? Новото гориво не е същото. При една от украинските атомни централи от 48 заредени касети 10 се оказаха разхерметизирани. Трябва да се потвърди сигурността ", уточни Овчаров.

Но не се ангажира да предвижда дали сега има нещо действително зад този меморандум. И в случай че за клаузата за арбитраж по този документ има доста неясноти, то не по този начин е в тази ситуация с " Газпром ".

Особено откакто трибунал в Стокхолм постанови, че финландската компания " Газум " би трябвало да заплати на " Газпром " повече от 300 милиона евро за доставки на газ, поради неспазване на отговорностите по схемата " взимаш или плащаш ". Овчаров предвижда, че парите, които България ще би трябвало да заплати, ще бъдат над 1 мрлд. евро.
 За стратегическо развиване на нуклеарната енергетика, упорства МИР
За стратегическо развиване на нуклеарната енергетика, упорства МИР

Те упорстват президентът да свика КСНС

" Обезщетението ще се пресметна въз основата на цените, те бяха поспаднали, само че отново потеглиха нагоре и няма да поспадат отново. Всичко ще ни се случи, тъй като не знаем какво вършим. И когато стартират да се случват нещата, ние сме на страната на губещите. Ще има пари да се заплати решението на арбитражния съд.

Освен това тези 8 милиарда, които са написали за вложения, няма да ги изхарчат. Тези младежи, без да желаят, или доста добре знаейки какво вършат, за 8 месеца направиха повече гафове в енергетиката от Бойко Борисов за два мандата. Като почнем с " Газпром ", ние сме надплатили над 800 млн., до края на годината ще ги докараме над милиард, минем през " Мариците ", " Джемкорп ". Такива неща ще се случат в България, че не ми се мисли ", съобщи Овчаров.
 Арбитражен съд: Финландия не би трябвало да заплаща на
Арбитражен съд: Финландия не би трябвало да заплаща на " Газпром " в рубли

Провал на проектите на Путин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР