Този мед е специален, той не е за ежедневна употребаВсички

...
Този мед е специален, той не е за ежедневна употребаВсички
Коментари Харесай

Каква е лечебната сила на меда от Свети Харалампий?

Този мед е специфичен, той не е за ежедневна приложимост

Всички обичаме пчелния мед и знаем какъв брой потребен може да бъде той. В деня на Свети Харалампий обаче, медът придобива една по-особена мощ, измолена в храмовете в цялата страна. В годечкото село Гинци, високо в планината, се организира този християнски обред.

„ Този мед е специфичен и се използва, единствено когато имате потребност. Той не е за ежедневна приложимост. Когато сте заболели, немощни, когато нямате сили, дано благодатта на Светия дух да бъде върху вас. Нека мирът Божи да е в домовете ви ”, помоли се отец Харитон, предава

Лечебната мощ на меда беше измолена в античния храм „ Свети Николай ” в село Гинци. В ранни зори, още до момента в който леденостуденото време е затиснало долината на река Нишава, отец Харитон припява името на светеца-чудотворец Харалампий, настойник на пчеларите. Кулминацията на службата е поръсването на бурканите със светена вода.

Кокетната черква грее високо над селото, непокътната и поддържана от положителни хора. Храмът е неповторим с мозайката на Свети Николай, която посреща всеки набожен на входа. Изработена е от Стойка Макдоналд. Авторката живее в Дубай, само че майка ѝ е тук. Именно тя дала концепцията да оказват помощ за свежия тип на храма след чудноват сън. Древната черква е единствено парченце от всичко, което човек може да види в региона.

В топлия сезон село Гинци предлага историческа разходка измежду остатъци от замъци, както и изящен преход към старопланинския връх Ком. Пътят към него е към 3 часа. През зимата разходката не е за всеки, защото снежните преспи и зимният мраз могат да са изключително рискови за неподготвения алпинист. Пролетта, лятото и есента обаче, природата в полите на Балкана е приказна.

А хората от село Гинци са уверени, че разходката в планината има същата лечебна мощ като пчелния мед от Свети Харалампий.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР