Този коментар е в Клуб Z на 4 юни 2021

...
Този коментар е в Клуб Z на 4 юни 2021
Коментари Харесай

Със санкциите срещу българи САЩ пак показаха, че ЕС е джудже*

Този коментар е в Клуб Z на 4 юни 2021 година Поводът бяха наложените от Съединени американски щати наказания против Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков по „ Закона Магнитски “. Преди два дни Съединени американски щати глобиха други петима българи по същия закон. И в двата случая повода е корупция. И в двата случая Европейски Съюз не може да направи нищо, защото корупцията не влиза в обсега на неговия санкционен режим, ориентиран само против нарушаванията на правата на индивида. Няма никаква смяна и до през днешния ден. Затова още веднъж публикуваме този остарял текст.


„ Европа е стопански колос, политическо джудже и боен червей. “

Казал го е преди 32 години белгийският външен министър Марк Ейскенс (за няколко месеца и министър-председател). Той не е изключително прочут в България. За разлика от фразата си, която през днешния ден сигурно мнозина си напомнят – може би без частта за военния червей.

Поводът са наложените от Съединени американски щати наказания против група българи за корупция. Нещо, което Европейски Съюз по този начин и не е направил до момента, макар че чудесно знае какви ги прави тази група. Отгоре на всичко тези хора са жители на същия този Европейки съюз. И в последна сметка нанасят с активността си най-големи вреди точно на него.

Но за това – след това. Нека в този момент се върнем към историческите корени на изявлението на Марк Ейскенс. То е обвързвано с първата война в Персийския залив през 1991 година, провокирана от иракската окупация на Кувейт. Тя прекъсва пътя към политическото единение на континента, предстоящо след края на комунистическите режими, вдъхва нов живот на специфичните връзки сред Съединени американски щати и Англия и провокира съществени опасения и неодобрение от прекомерния пацифизъм на преди малко обединилата се Германия.

Причина за разединението сред водещите столици Париж, Лондон и Берлин бе единствено един отвод на Саддам Хюсеин да съблюдава крайния период за евакуиране на войските от Кувейт.

В България тази фраза, само че без частта за военния червей, постоянно бе повтаряна обществено от Хорхе Фуентес, който бе на два пъти дипломат на Испания у нас. Той е един от най-заклетите последователи и бранители на Европейски Съюз. Веднъж го попитах не се ли притеснява, че тези думи ще настроят хората против Европа. Той ми отговори, че би трябвало да си споделяме истината в очите. Защото единствено по този начин бихме се справили с проблемите.

А дали е по този начин?

Разединение в Европейската общественост (както се наричаше по това време ЕС) имаше през целия комунистически интервал в Източна Европа. И една от истините, които би трябвало да си кажем в очите, е, че не различен, а Съединени американски щати сринаха режимите. Докато в Европа спореха по какъв начин да накарат Съюз на съветските социалистически републики най-малко да разреши на своите евреи да емигрират в Израел, а на немците – във Федерална Република Германия, администрацията на Роналд Рейгън изтощи Съветския съюз с подхванатата конкуренция във въоръжаването. В противоположен случай с тези половинчати западни ограничения най-малко още десетина години щяхме да подаваме молба за посещение на родственици в Гърция (само майка, татко, брат, сестра, баба, дядо, чичо и вуйна, само че не и братовчед) и да се редим на опашка за банани по Нова година. Ненапразно в Източна Европа през днешния ден антиамериканските настроения са много по-слаби, в сравнение с Запад.

Сега България стана повода Съединени американски щати още веднъж да покажат на Европейски Съюз, че е беззъб и че е политическо джудже. Всъщност това стана ясно още в края на 2019 година, когато Съюзът стартира да разисква бъдещия си световен санкционен режим. Целта бе и Европа да си направи нещо като американския „ Закон Магнитски “.

Само че още при представянето си пред евродепутатите Жозеп Борел – висшият представител на Европейски Съюз за външната политика, съобщи, че не познава „ Закона Магнитски “. С това той вся сериозен ужас.

Много време лишиха умувания дали законът да носи някакво име като да вземем за пример „ Навални “, дали глобите да бъдат налагани с цялостно единогласие или квалифицирано болшинство. От самото начало се говореше, че ще бъдат регистрирани характерните ползи на обособените страни членки.

Корупцията по този начин и не бе включена в подлежащите на санкциониране съгласно световния режим действия. И непрекъснато се акцентира, че той е единствено за нарушавания на човешките права.

Именно тук са основните рецензии. Особено когато става дума за Русия. Хем се приказва, че би трябвало да бъдат глобени олигарсите, тъй като посредством подкупите си те крепят режимите и нарушителите на човешките права. Хем обаче Борел декларира, че „ не можем просто да накажем някого единствено тъй като не го харесваме “.

Оказва се, че никоя евроинституция не може да отнеме паспорта на жител на Европейски Съюз, в случай че глобено лице го е придобило нелегално. Това можела да направи единствено издалата документа страна.

„ Не е процедура на Съвета на Европейски Съюз да постанова наказания на жители на Съюза “, дадоха отговор от Европейската комисия на въпрос на Клуб Z дали в Брюксел са подготвени също да глобяват засегнатите от американските ограничения българи.

Тадададаммм!

За какво тогава са тези годишни отчети за върховенството на закона в България? Спомняте ли си по кое време за финален път в тях не е бил издигнат въпросът за корупцията и за ниското доверие в институциите за битката с нея? Също и за нуждата от постоянни резултати във връзка с окончателните присъди за корупция по високите етажи? Или за непрозрачната благосъстоятелност на медиите?

Да, но не. Корупцията не е включена в световния санкционен режим на Европейски Съюз.

Европа още кипеше след ареста на съветския опозиционер Алексей Навални, само че немският министър на стопанската система Петер Алтмайаер съобщи, че дейностите на Москва против него не би трябвало да се обвързват с плана „ Северен поток 2 “, против който са Съединени американски щати, а също по този начин Украйна, Полша и балтийските страни.

Ето единствено няколко обстоятелството, които демонстрират за какво Европейски Съюз продължава да бъде политическо джудже. И казусът за бездействието му пред безобразията у нас е точно този. Разединението като че ли е заложено в неговата ДНК. В Кремъл чудесно знаят това и не престават да всяват разкол. И съветските олигарси получават все по-силно въздействие в Европа, която не можела да ги санкционира единствено тъй като не й харесвали.

А Марк Ейскенс, който скоро ще навърши 90 години, надали е предполагал, че фразата му ще звучи настоящо и през днешния ден.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР