Този каталог е първият, който в такъв обем и качество

...
Този каталог е първият, който в такъв обем и качество
Коментари Харесай

Военноморският музей във Варна с нов каталог

Този азбучник е първият, който в подобен размер и качество разкрива благосъстоянието и задачата на Военноморския музей
„ Наследството на Морска България посредством сбирките на Военноморския музей “ е най-новото издание, отдадено на българската морска история. Този азбучник е първият, който в подобен размер и качество разкрива благосъстоянието и задачата на Военноморския музей. Той е по едно и също време историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и забавни артефакти в Музея.

Специално внимание е отделено на основаването на Музея, първите му стъпки през 1883 година и превръщането му в познатото ни през днешния ден вместилище на паметта и средище на българската морска история.  Подбраните като илюстрации експонати съпровождат разказите за българското военно и гражданско мореплаване, триумфите и загубите в защитата на крайбрежията ни, преимуществата и отговорностите, свързани с изследването, опазването и използването на морето. Времевият диапазон обгръща три хилядолетия, а наличието е обединено в тематики, образувани вследствие на досегашните научни изследвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на непрекъснатата музейна експозиция. Читателите ще могат да осъществят своето странствуване в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото корабоплаване на научноизследователския транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ през 2023 година



В изданието се подчертава на събитията от военната, политическата и стопанската история, потвърдили и трансформирали историческата тежест на Флота, и на личностите, носители на духа и достолепията на българския офицер и моряк.

Много от показаните артефакти са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и с помощта на каталога ще могат да доближат до публиката.



Каталогът се издава от Националния военноисторически музей. Негов съставител е доктор Мариана Кръстева, а рецензент – доцент доктор Соня Пенкова. В подготовката му взе участие и колектив от музейни експерти. Предпечатът и дизайнът са дело на „ Арка “ Л.Т.Д.

Изданието може да бъде закупено във Военноморския музей във Варна, в Националния военноисторически музей в София и Музея на авиацията в Крумово.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР