Този епохален труд на д-р Орачев касае не само Ахтопол,

...
Този епохален труд на д-р Орачев касае не само Ахтопол,
Коментари Харесай

Представиха уникалната книга „Ахтопол – древност и съвремие“ в Бургас, реализирана с помощта на инж. Петър Кънев

Този исторически труд на доктор Орачев касае освен Ахтопол, само че и цялото Южно Черноморие, означи инж. Петър Кънев

Книгата-шедьовър, описваща хилядолетната история на Ахтопол и района – „ Ахтопол – античност и съвремие, беше показана в Бургас от създателя доктор Атанас Орачев. Събитието се състоя в Морското казино, където дойдоха голям брой фенове на работата на историка – инетелтуалци, общественици, публицисти, писатели, фенове на краеведската литература. Сред присъстващите имаше и политици, а специфичен посетител бе инж. Петър Кънев – лидер на листата на Коалиция Българска социалистическа партия за България за 2 МИР-Бургас. Именно с помощта на председателсваната от него съдружие „ Черноморска Странджа “ е осъществено изданието, както и със спомоществователството на проф. Иван Гавраилов.

Инж. Кънев бе посрещнат от създателя доктор Орачев, който му благодари за поддръжката. 

„ В българската историография има така наречен краеведчески изследвания, които бяха съвременни допреди 30 години. В тях хората просто изчезваха за сметка на партия, партийци, идеологоия. Моята фантазия още тогава беше да стартира да върша краеведчески проучвания. Имам няколко с помощта на двама мои другари. Надявам се да имам и още. Каква е концепцията на този вид проучвания - в действителност селищните истории са доста по-важни и според мен се четат повече, в сравнение с историите на България, които станаха доста – и къси, и дълги. Тази книга нямаше да я напиша, в случай че не бяха двама мои другари – проф. Гавраилов и инж. Петър Кънев. Докато правех моите проучвания, доста неща ме изненадаха. Има загадки, за които аз към момента не мога да намеря пояснения “, сподели историкът доктор Орачев, след което даде думата на специфичния си посетител. 
 Обикновено като се прави сходен огромен план, все някой по веригата ще сгафи, този път на всички стадии успяхме да създадем нещо доста положително, означи инж. Кънев
Инж. Кънев означи, че се познават с създателя от доста години. Заедно са работели по Програмата „ Странджа-Сакар “. Д-р Орачев е извънреден ерудиран и квалифициран академик, добави лидерът на листата на Българска социалистическа партия за България. 

„ Този исторически труд на доктор Орачев касае освен Ахтопол, само че и цялото Южно Черноморие. Монографията е с над 400 страници. Обикновено като се прави сходен огромен план, все някой по веригата ще сгафи. Този път на всички стадии успяхме да създадем нещо доста положително и неповторимо. Поздравявам доктор Орачев за плода на 8-годишната му работа. Не знам дали ахтополчани схващат какво нещо е направено за техния град и дали бургазлии ще имат подобен прелестен труд като този “, съобщи инж. Петър Кънев и добави, че към книгата към този момент има голям интерес. 

Луксозното и богато илюстрирано издание е с ювелирна полиграфическа направа.

Водеща на литературната вечер беше Дора Велева, която е редактор на изданието. Тя означи, че книгата е едно сантиментално странствуване от седмото хилядилетие преди Христа до наши дни, с всичко забавно, случило се из Черноморска Странджа - и освен.
 Към книгата към този момент има голям интерес
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР