"Този ЕК няма да оцелее в този вид през 21-ви

"Този ЕК няма да оцелее в този вид през 21-ви ...

Верхофщат: Този ЕК няма да оцелее в този вид, ако работи както досега


"Този ЕК няма да оцелее в този вид през 21-ви век, ако работи както досега" , каза евродепутатът от "Обнови Европа" и бивш премиер на Белгия Ги Верхофщат на онлайн конференция, с която бе дадено началото на българското участие в Конференцията за бъдещето на Европа.

"Не сме достатъчно устойчиви, не сме достатъчно ефективни, не действаме достатъчно демократично. Начинът, по който работехме, може би беше добър за 20-ти век, но не е достатъчен за 21-ви век", каза белгийският политик, цитиран от БНР.

Верхофщат допълни, че Европа е слаба спрямо Китай и другите суперсили и трябва да може да защити интересите на гражданите си и на континента.

В тази връзка той открои тяхната роля на конференцията, която ще обобщи идеите им и ще ги предаде на евроинституциите, за да ги превърнат в законодателство. Като особено належащи въпроси той подчерта създаването на здравен съюз и премахването на гласуването с единодушие във външната политика.

Домакинът на конференцията - евродепутатът Илхан Кючюк подкрепи идеята за промяна на ЕС. „Стартът на Конференцията за бъдещето на Европа бе даден в неделя в Европейския парламент в Страсбург. Граждани от целия Съюз ще обсъждат в продължение на година идеите си за това каква Общност искат“, каза той.


По публикацията работи:

Източник: dnes.bg