Този ден - 20 август 1980 г., е паметен за

...
Този ден - 20 август 1980 г., е паметен за
Коментари Харесай

На този ден: Орден „Кирил и Методий за Микис Теодоракис

Този ден - 20 август 1980 година, е незабравим за Микис Теодоракис, който е отличен в България за креативен достижения с медал „ Кирил и Методий “ - първа степен. Наградата е връчена на гръцкия композитор, политик и държавник в Евксиноград от президента Тодор Живков.

Микис Теодоракис печели интернационална популярност с блестящата музика, основана към филмите „ Зорба гъркът “ и „ Серпико “. Преди това композиторът води дейна социална и политическа активност. По време на Втората международна война взе участие в гръцкото придвижване за опозиция, залавян от фашистите и подлаган на разпити. В интервала на гражданската война (1946-1949) е изпратен от управляващите на остров Икария, а по-късно е заточен в концлагер.

През 1950 година приключва Атинската консерватория, след което постъпва в Парижката консерватория. Докато живее във френската столица, написа музика. През 1959 година се завръща в Гърция, само че заради политическата активност музиката му е неразрешена. Теодоракис е изпратен в затвор за половин година. През 1964 година става член на гръцкия парламент като представител на Единната демократическа лява партия (ЕДА), а пет години по-късно още веднъж попада в концлагер като инакомислещ.

След освобождението му, провокирано от интернационалната общност, композиторът се реалокира в Париж. Връща се дефинитивно в Гърция след рухването на военната хунта през 1974 година През 1980-те и 1990-те години е избиран за народен представител, повдигнат от Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и два пъти от „ Нова народна власт “. В държавното управление на Константинос Мицотакис е назначен за министър без портфейл.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР