Този ден – двадесет и шести март, според каноните на

...
Този ден – двадесет и шести март, според каноните на
Коментари Харесай

Днес отбелязваме празника на Божия вестител Св. Архангел Гавраил

Този ден – двадесет и шести март, съгласно каноните на православната черква е празник в чест на Божия вестител Св. Архангел Гавраил. Той е един от седемте архангели – тези, които възнасят молитвите на хората към Бог, с цел да могат да се осъществен, разкриват пророчествата и пазят вярващите от злото.

Архангел Гавраил е този, който известява на Дева Мария, че е определената да роди Божия Син (денят, който църквата отбелязва като Благовещение). Той е и Благовестителят, който оповестява за раждането на Йоан Кръстител – Предтечата, който проповядва идването на Спасителя, пишат от Petel.bg.

Както в източноправославното, по този начин и в западноевропейското религиозно изкуство иконописците изобразяват Архангел Гавраил с цъфнала лилия в ръка – знак на непорочността на Светата Дева.

В националните вярвания на Архангел Гавраил се приписва особена власт над огъня, водата и узряването на плодовете.

На този ден имен ден честват: Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи

Гавраил е пратен да разтълкува видението на Даниил (Дан.8:16) и да му даде пророчеството за 70-те седмици (Дан.9:21). Според някои откриватели ангелът от Дан.10:5 и сл. също е Гавраил. Някои считат, че той е преобразяване на Ной. В Новия Завет Гавраил е пратен при Захария, с цел да му каже за идното раждане на Йоан Кръстител (Лука 1:11-20), и при Мария, с цел да извести зачеването на Исус Христос в утробата ѝ посредством Светия Дух (Лука 1:26-38). Името му значи на иврит Божия мощ. В 66-те канонични книги на Библията не е наименуван нито един път архангел, а единствено ангел.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР