Този август Viasat Nature предлага премиера на специалната поредица за

...
Този август Viasat Nature предлага премиера на специалната поредица за
Коментари Харесай

Гледаме сериал за спасените шимпанзета от Конго през август

Този август Viasat Nature предлага премиера на специфичната поредност за природата " Спасените шимпанзета на Конго с Джейн Гудол ". Този научно-популярен сериал в шест едно-часови епизода  наблюдава невероятната история на една от най-амбициозните и строги в научно отношение стратегии за връщане на шимпанзета в тяхната среда, които в миналото е предприемана.

От резервата за осиротели шимпанзета на доктор Джейн Гудол " Чимпунга ", доктор Ребека Атенсия се пробва да извърши фантазията на живота си – да приготви група от шимпанзета сирачета за връщане там, където би трябвало да бъдат по принцип – в дивата природа. Това не е елементарно, защото шимпанзетата имат доста дребен опит за живота в дива среда и за справяне с нейните провокации. Затова те имат потребност да бъдат особено готови и изпитани, с цел да няма подозрения, че ще могат да се оправят.

Програмата за връщане в дивата среда се реализира на фона на ежедневния живот в резервата " Чипунга ", провокациите и тестванията на личния състав, който се грижи за голямо голям брой същества – от шимпанзета и панголини и изключително пакостливи папагали. Шимпанзетата са изправени пред риск от изгубване поради разнообразни фактори.

Унищожението на виталната им среда поради обезлесяването, човешката интервенция и експанзията на земеделието рисково понижават тяхното витално пространство. В добавка бракониерството за месо от диви животни или за търговия с домашни любимци в допълнение заплашва тяхната популация. Болести като Ебола също съставляват забележителна заплаха.

Усилията за опазване на природата, отбраната на хабитата и преследването на незаконната търговия с диви животни са решаващи за попречване изгубването на шимпанзетата и за запазването на богатото био-разнообразие, от което и те са част. Дамата Джейн Гудол е прославен английски приматолог, етолог и антрополог, родена през 1934 година. Нейната новаторска кариера датира от 1964 година, когато в Националния парк " Гомбе Стрийм " на Танзания тя стартира да учи дивите шимпанзета.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР