Този август легендарната американска певица, актриса и фотомодел Уитни Хюстън

...
Този август легендарната американска певица, актриса и фотомодел Уитни Хюстън
Коментари Харесай

Трагичната съдба на една легенда: Възходът и падението на Уитни Хюстън

Този август именитата американска певица, актриса и фотомодел Уитни Хюстън може да отпразнува своя 60-ти рожден ден.

По време на кариерата си поп и телевизионната звезда печели повече от 400 разнообразни награди и вечно затвърждава името си в международната просвета. 

За най-значимите събития от креативния път на Уитни Хюстън, скандални обстоятелства от персоналния ѝ живот и мистерии, свързани с неочакваната ѝ смърт, прочетете в статията.

Уитни Елизабет Хюстън е родена в дребното градче Нюарк на източното крайбрежие на Съединени американски щати, близо до Ню Йорк. Музиката в живота на бъдещата певица се появи с помощта на известната ѝ майка Сиси Хюстън, известна поп певица, която стартира креативната си кариера, пеейки дружно с такива известни реализатори като Елвис Пресли, Рой Хамилтън и Арета Франклин, и след това стана известна в ритъма и блус род, соул и госпъл. Сиси Хюстън даже завоюва две награди " Грами ". В допълнение към майка си, Уитни Хюстън имаше няколко други видни родственици в музикалната сфера, като братовчедите Dee Dee Warwick и Dionne Warwick.(последният е притежател на пет награди " Грами " ), както и отдалечен родственик, оперната певица Леонтайн Прайс - първият водещ афро-американски реализатор на " Метрополитън ".

С подобен немислим музикален декор беше мъчно да си представим, че Уитни Хюстън няма да последва стъпките им. От ранна детска възраст тя е солистка на госпъл хор в Ню Йорк, а до момента в който е на турне със звездната си майка, на 17-годишна възраст записва беквокали за албума на известната соул певица Чака Кан. По същото време Уитни стартира и кариерата си на модел, появявайки се за известни фешън списания.



Уитни Хюстън стартира съществено да се занимава с музиката при започване на 80-те години, подписвайки контракти с две звукозаписни компании. Докато е с майка си в нощен клуб в Ню Йорк през 1983 година, тя привлича вниманието на представители на лейбъла Arista Records, с които скоро подписва контракт. Същата година младата певица прави своя народен дебют в The Merv Griffin Show с песента " Home ". 

Кариерата на младата Хюстън не се развива незабавно. След като сключва споразумение с Arista Records, Уитни не издава самостоятелен и важен материал още две години. През цялото това време певицата се занимава с моделство, взе участие в реклами и записва рекламни джингли.

Освен това Хюстън изпълнява дует с други реализатори в албуми на други хора, като че ли се подготвя за личен креативен пробив.
И най-сетне през 1985 година това се случва: на 14 февруари, на Свети Валентин, дебютният албум на Уитни Хюстън е публикуван със заглавие в нейна чест. Трябва да се означи, че издаването на диска не провокира незабавно сензация - година след издаването албумът оглавява класацията на Billboard 200 и скоро се превръща в най-продавания дебютен албум измежду артистите, продаден в 25 милиона копия по целия свят.

Албумът " Whitney Houston " през 1986 година получава доста музикални награди, в това число най-престижната в света на музиката - премията " Грами " за най-хубаво женско поп вокално осъществяване. След като извърши сингъла " Saving All My Love for You " на премиите " Грами ", Уитни Хюстън завоюва и премията " Еми " за изключително представяне по малкия екран.

Славата на невероятната певица се разраства бързо. Това е подкрепено освен от концерти и продажби на албуми, само че и от присъединяване в известни вечерни телевизионни излъчвания, които преди този момент са недостъпни за черните поп звезди. Дори световноизвестният музикален канал MTV, който беше упрекнат в расизъм към " цветни " актьори, не можа да пренебрегне известността на видеото " Saving All My Love for You " и да го пусне в ротация.

Уитни Хюстън се оказа един тип срив за американското общество, настъпил по малкия екран: допускането до малкия екран на бели и черни актьори след доста десетилетия на расова дискриминация най-сетне стана по-равнопоставено и отразява потребностите на публиката. 

Позицията на самата Уитни Хюстън по отношение на расовата политика, както се и очакваше, не се различаваше от резултата, който тя сътвори с появяването си в общественото пространство.



През 1988 година, по време на международното си турне, Уитни Хюстън взе участие в концерт, отдаден на 70-годишнината на пандизчията Нелсън Мандела, който се провежда на лондонския стадион " Уембли ". Концертът привлича 72 000 души на самия стадион и е излъчен по целия свят пред аудитория от над 600 милиона души.

Върхът на известността на прелестната певица се смята за нейния дебют в основната роля в игралния филм " Бодигард ", режисиран от Мик Джексън през 1992 година Филмът споделя за професионален телохранител, който е назначен на известната поп певица Рейчъл Марън.

В историята Рейчъл Марън, имаща славата на именита поп дива, е преследвана от фанатик, който ѝ изпраща странни заплашителни писма. Бодигардът Франк Фармър, някогашен чиновник в защитата на президента на Съединени американски щати, е нает от мениджъра на певицата, с цел да я пази деликатно от външни закани. Изключителните вокални качества на Уитни Хюстън и нейната екранна харизма провокираха голям и въодушевен отговор от публиката.

Саундтракът на кино лентата включва песни, изпълнени от самата Уитни Хюстън: " I Will Always Love You ", " I Have Nothing " и " Run to You ". Първата от трите не е истинска, а модифицирана хюстънска кънтри ария от Доли Партън, записана през 1976 година Уитни Хюстън за кино лентата " Бодигард " пее " I Will Always Love You " в соул жанр, променяйки аранжимента и настроението на песента и по този начин ѝ дава втори, нов живот.

Музикалните критици са впечатлени от това по какъв начин една тъжна любовна ария, посредством мощни вокали и госпъл въздействия, се трансформира във френетично олицетворение на драмата на една изоставена жена. Версията на Хюстън завоюва голям брой награди, в това число две награди " Грами " за най-хубав запис на годината и най-хубав женски поп вокал.

Песните „ I Have Nothing “ и „ Run to You “ получиха номинации за " Оскар " за най-хубави песни за кино лентата. Самият саундтрак към " The Bodyguard " се трансформира в най-продаваният саундтрак в историята, продаден в 43 милиона копия по целия свят и влезе в топ 50 на най-продаваните музикални албуми на 20 век.

Творческият триумф на Уитни Хюстън след кино лентата " Бодигард " бе белязан от всеобщо самопризнание, стремглави продажби на албуми и грандиозни концерти по целия свят. Гласът ѝ се трансформира в икона на светската музика, предизвиквайки възторжени мнения и удивление от аудитория и слушатели.

Уникалният вокал на певицата обхваща цели пет октави и остава именит за афроамериканската душа. През идващите няколко години Уитни Хюстън записва още няколко песни, които служат като саундтраци за разнообразни филми, а през 2000 година за песента " It's Not Right But It's OK " тя получава още една премия " Грами " в номинацията " Най-добър темп и блус артист ".

С течение на времето идеалният облик на невероятна певица и модел се оказа много негоден. Около R&B звездата започнаха да се носят разнообразни клюки, свързани с проблемите ѝ в персоналния живот. Тя стартира постоянно да закъснява за изявленията, фотосесии и подготовки, да анулира концерти и участия в токшоута. Пропуснатите участия и загубата на тегло накараха обществеността да спекулира, че Хюстън използва опиати дружно със брачна половинка си. През януари 2000 година певицата и брачният партньор ѝ Боби Браун бяха открити с марихуана на летище в Хавай, само че певицата излетя преди идването на управляващите. През 2019 година асистентът на Уитни Хюстън Робин Крауфорд призна, че Хюстън към момента има взаимозависимост от опиати, за което се тормозят всички близки актьори.



Скандалният персонален живот на Уитни Хюстън в продължение на 15 години беше обвързван със брачна половинка ѝ Боби Браун, чиято известност хвърли голяма сянка върху известната брачна половинка. Имайки проблеми със закона и деца от три дами още преди брака си с Уитни, Боби имаше репутацията на несъответствуващ брачен партньор. Пристрастяване към опиати, пердах, проблеми с алкохола, шофиране в нетрезво положение - всичко това беше известно на обществеността, тъй че нямаше подозрение кой е имал толкоз гибелен резултат върху Уитни Хюстън.

През 2003 година Боби Браун беше задържан по обвинявания в нахлуване над Уитни Хюстън, когато я удря по време на фамилен спор. Няколко години по-късно Уитни взима решение да се разведе с проблематичния си брачен партньор. Дори по време на развода има някои кавги, защото по време на разпадането на брака двойката има непълнолетна щерка, която всеки от родителите искаше да задържи.

Мистерията към гибелта на Уитни Хюстън

След години на продължителна креативна рецесия и проблеми в персоналния живот на певицата, през 2012 година международната общественост научава шокираща вест: Уитни Хюстън е открита мъртва в банята на хотелска стая в Бевърли Хилс. Как е допустимо? Какво стана? Никой не може в действителност да отговори на тези въпроси до момента.

Уитни Хюстън била в хотела в навечерието на 54-ата гала по връчването на " Грами ", планувана за 12 февруари, и трагично умира тъкмо един ден преди началото ѝ. Това събитие разтревожи цялата музикална промишленост, изключително уредниците на премиите Грами, по отношение на което цялото идно събитие беше напълно реорганизирано и отдадено на ненадейно умрялата Уитни Хюстън. Тя беше на 48 години.

Мнозина към момента се съмняват в същинската причина за гибелта на Уитни Хюстън, тъй че и до ден сегашен има спекулации какво може да се е случило. Официалното следствие твърди, че гибелта не е от принуждение, а вследствие на удавяне заради сърдечни проблеми от приложимост на кокаин.

Три години по-късно, при мистериозни условия, 22-годишната Кристина Браун, щерка на Хюстън от някогашния ѝ съпруг, също се удави във ваната. Дълги месеци тя беше в кома, след което умря. Дори желаеха да я смъкват от апаратната инсталация на 11 февруари, в деня на гибелта на майка ѝ.

Внезапната гибел на Хюстън изглеждаше кинематографично предизвестена: откакто завоюва международна популярност с ролята си в „ Бодигард “, където съгласно сюжета те желаят да убият нейната героиня навръх най-престижната гала по връчването на " Оскар ", самата актриса ненадейно умира в навечерието на престижните музикални награди " Грами ". Филмът даже демонстрира момента, в който поп певицата не може да бъде открита в първокласната си хотелска стая, към този момент мислейки, че е мъртва. Но в случай че в края на тази сцена тя се появява, тогава в действителния живот всичко се оказа трагично. Подобно необикновено съвпадане ще бъде запомнено вечно от международната музикална промишленост.

По един или различен метод Уитни Хюстън се трансформира в легенда на R&B и соул жанра. Нейните песни и непостижим глас от дълго време са залегнали в международната музикална просвета като образец за необикновен гений и чиста естетика. Ако животът на великата певица не беше завършил по този начин ненадейно, щяхме да чуем повече от един шедьовър в нейно осъществяване. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР