Toyota Motor Corp. ще инвестира около 500 млн. долара в

...
Toyota Motor Corp. ще инвестира около 500 млн. долара в
Коментари Харесай

Тoyota инвестира 500 млн. долара в Uber

Toyota Motor Corp. ще влага към 500 млн. $ в Uber Technologies Inc. като част от съглашение сред двете компании за взаимна работа върху технологии за самостоятелни транспортни средства, ориентирани към повишение на сигурността и понижаване на транспортните разноски.

Toyota прави оценка пазарната стойност на Uber на 72 милиарда $ - малко по-високо от оценката на SoftBank Group Corp. по-рано тази година. Според изискванията на обвързването Uber ще интегрира технологията си за самоуправление в минивановете Toyota Sienna, които ще се употребяват в мрежата на доставчика на транспортни услуги, оповестиха от компанията.

Този ход е извънредно значим за Uber, защото компанията търси всевъзможни способи за понижаване на разноските за разработка на технолии и покриване на загубите след съдбовната злополука с присъединяване на нейна кола, при която почина един човек в Аризона, Съединени американски щати. За предходната година, Uber са вложили 750 милиона $ в сегмента на самоуправляващи се транспортни средства, което докара до редуциране на бюджета за тази година. В последните месеци компанията прекрати интервенциите си в Аризона, свързани с самоходните коли, и редуцира към 400 тестови водачи, някои от които обаче се чака да се върнат на работа след в допълнение образование. Uber приключи и тестванията в действителни условия, които организираше по пътищата на Сан Франциско, Питсбърг и Торонто, до момента в който текат следствията на злополуката в Аризона.



За компании като Uber и Lyft Inc., които развиват концепцията за споделен автопарк, самостоятелните транспортни средства биха могли да бъдат решение на един от най-важните въпроси – намаляването на разноските за водачи. В същия миг, за автомобилни производители от вида на Toyota, които са флагмани на значително доминирана от частната благосъстоятелност промишленост, капацитетът на самоуправляващите се коли да катализират развиването на споделен автопарк се трансформира в голямо предизвикателство.

Затова и инвестицията на Toyota припомня доста на тази на General Motors в Lyft от началото на 2016 година, която беше на същата стойност и още веднъж като част от проект за взаимно създаване на самостоятелни транспортни средства. Това беше и първият път, в който огромен производител на коли влезе в партньорски връзки с компания, която предлага споделено потребление на коли. Това трасира пътя на редица ненапълно объркващи съюзи сред центъра на американското автомобилостроене Детройт и този на софтуерната промишленост – Силициевата котловина.

Няколко месеца по-късно, General Motors закупи стартъп компанията Cruise Automation Inc., производител на система за рационализация на съществуващи коли с технология за самостоятелно задвижване. Това разреши на автомобилния колос по собствен метод да се оправи с конкуренцията на разрушителни за бранша софтуерни организации като Uber и Waymo на Alphabet Inc.

Докато General Motors завършва договорката за придобиването на Cruise, Toyota вършат дребна инвестиция в Uber, като възнамерява да подкрепи за основаването на стратегия за лизинг на коли за евентуални водачи на доставчика на транспортни услуги, както и развиването на споделен автопарк, в това число благодарение на мобилни приложения.

SoftBank, които са огромни последователи на Uber, пък закупиха през юни близо 20% от акциите на притежаваната от General Motors стартъп компания Cruise, защото през идната година автомобилният колос възнамерява да пусне в употреба роботизирана услуга за споделени коли. Месеци по-рано, SoftBank влага 1,25 милиарда $ в Uber, което я направи най-големия вложител в компанията с 15% дял по това време. “Инвестицията на Toyota в Uber демонстрира какъв брой съществено се гледа към този момент на технологиите за самоуправляващи се транспортни средства”, разяснява Глен Де Вос, основен софтуерен шеф на снабдител на авто програмен продукт Aptiv PLC, и прибавя: " Това е ясно самопризнание на обстоятелството, че автомобилната промишленост би трябвало да направи нещо малко по-различно от обичайния модел, в който към този момент има добре открити партньори”.

Намаляването на разноските е приоритет за основния изпълнителен шеф на Uber Дара Хосровшахи, който пое кормилото от Травис Каланик преди близо година след месеци на кавги. Той възнамерява в границите на идната година да направи компанията обществена, като по-този метод се стреми да резервира растежа ѝ. През второто тримесечие приходите на Uber набъбнаха с 63% до 2,8 милиарда $ по отношение на година по-рано, а загубата на компанията се сви с 16% до 891 млн. $.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР