Той вече се държи като президент, но в тези горещи

...
Той вече се държи като президент, но в тези горещи
Коментари Харесай

Готви ли се за президент Бойко Борисов?

Той към този момент се държи като президент, само че в тези горещи политически месеци това като че ли остава неусетно. Бойко Борисов сдобрява и сплотява, приказва богатство и бащински с народа, гледа да заема консенсуални позиции, само че по основните въпроси (да ги назовем " евроатлантизъм " ) е постоянен като калифорнийски дъб.

Борисов се готви за президент?

Да, за вероятността България някой ден да осъмне с президент на име Бойко Борисов се е говорило неведнъж в недалечното минало - още преди Плевнелиев и Радев. Но през днешния ден тази вероятност стартира последователно да придобива напълно ясни очертания. Макар че понякога ръмжи към сътрудниците си в държавното управление, Борисов явно работи за неговото оцеляване. Защото това оцеляване е в негов интерес освен краткосрочно (за това към този момент е писано и приказвано достатъчно), само че и с прицел към 2026 година, когато на креслото на Румен Радев ще седне различен.

Ако на идващите президентски избори съдействието с ПП-ДБ и новоразцъфналата дружба с Движение за права и свободи към момента са на дневен ред, тогава една Борисова кандидатура би имала съществени шансове за триумф. Не единствено тъй като той самият и неговите правилни " Граждани за европейско развиване на България ", дружно с Движение за права и свободи, биха си получили обичайна забележителна електорална поддръжка, само че и тъй като за ПП-ДБ излизането на Борисов от орбитата на оперативната, държавна политика би донесло както облекчение, по този начин и доста повече шир за деяние.

Понеже едно е над теб да висят неговата дебела сянка и горчивите мемоари за тихомълком завършилата битка против " системата Борисов ", друго е да взаимодействаш с прагматични политици от втория ешелон на ГЕРБ: с тях хем можеш доста по-лесно да се схванеш, хем не се постанова да отговаряш за всякакви скелети, скрити в солидния дъбов дрешник.

Впрочем, съвсем същото важи и за интернационалните съдружници в най-широк смисъл: за НАТО, за Европейски Съюз, за ЕНП, за Вашингтон, Берлин, Париж. Едно такова резюме е леко накратко, само че в офисите, където се твори евроатлантическата политика, също вероятно биха се зарадвали, в случай че Бойко Борисов паркира на безобидния президентски пост в София и отвори пътя в оперативната политика за по-млади и необременени хора, които приказват европейски езици освен в дословния, само че и в преносния смисъл.

Недосегаем за възможни юридически офанзиви?

На идващите президентски избори Бойко Борисов ще бъде на 67 години - една напряко златна младежка възраст, в случай че създадем съпоставяне с разнообразни други водачи от последното десетилетие, които се кандидатират и ръководят на 70+ години. И не е изключено в неговата политическа глава да се върти мисълта за два президентски мандата, които би завършил на 77-годишна възраст, оставайки до тогава недостижим за възможни юридически офанзиви.

И най-после: сега, за положително или зло, на политическия терен в България като че ли не се вижда друга фигура, която хем да флиртува по този начин ловко с националния разказ, хем да бъде в положение да събере задоволително партийно-политическа поддръжка за една президентска кандидатура. И дано не забравяме обичаната автореклама на Бойко Борисов: че (почти) постоянно печели изборите. Да не забравяме и сръчността му като политически търговец. Но, несъмнено, до 2026 година има още доста време.

Александър Андреев, Дойче веле
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР