Той вече може да пише поезия и да илюстрира книги,

...
Той вече може да пише поезия и да илюстрира книги,
Коментари Харесай

Разкажи за нощното шкафче на Бойко Борисов. Но изкуственият интелект може много повече.


Той към този момент може да " написа " лирика и да илюстрира книги, ще може да превежда и да рецензира. Още занапред изяснява освен Ницше, само че и Бай Ганьо, препъва се " единствено " на нощното шкафче на Бойко Борисов - изкуственият разсъдък.

След 40 години изкуственият разсъдък (ИИ) ще взема решение всички задания по-добре от хората - смятат половината от интервюираните над 700 европейски експерти в допитване, представено от немския седмичник " Ди Цайт ". От 30-и ноември 2022-а година към този момент всеки жител на земното кълбо може самичък да ревизира до каква степен е стигнал ИИ: програмата ChatGPT (chat.openai.com) дава опция да се " беседва "  с ИИ, да му се задават въпроси, да му се разпореждат текстове и така нататък Само за пет дни в ChatGPT са се записали над един милион консуматори - за съпоставяне, с цел да стигне до милион на Инстаграм му трябваха 2,5 месеца, а на Спотифай пет.

Все още никой не може тъкмо да предвижда какво влияние ще окаже ИИ върху живота на хората в бъдеще, че даже и през днешния ден. Специалистите считат, че. В региона на образованието под въпрос се оказват дилемите да се напише есе или тематичен преглед, тъй като на огромните езици ИИ към този момент сполучливо се оправя с тези действия. Разбира се, цитираната общодостъпна стратегия ChatGPT към момента е в пелени, позволява съществени в действителност и логичен неточности, а съгласно " Ди Цайт "  не умее да прави разлика сред истина и неистина. Германският седмичник илюстрира тези " детски заболявания "  с един образец. На съответния въпрос, заложен от човешки разсъдък, ИИ дава отговор изрично, че един звук стомана е по-тежък от един звук макарони…

Независимо от всичко това обаче. Специалистите считат даже, че при добре заложени параметри той към този момент може да " написа "  поезия и да илюстрира книги по подобен метод, че половината от публиката да не в положение да реши дали творбата е дело на човек или на машина.

***

И тъй като стана дума за " детските заболявания "  на ИИ, дано за миг и да се посмеем с тях. Без да подценяваме ИИ и ChatGPT, в предпразничните дни взехме решение да изпробваме към момента относително скромните им умения на български език. Ето да вземем за пример част от коледната ария, която ChatGPT написа по наша поръчка:

Рождествената нощ е тук.

Светлините горят във всеки дом. 

С признателност и обич

в сърцето си да се събудим.

И всеки да открие в себе си

нови сили и очаквания за нов живот. 

И да ни подсети, че без значение къде сме,

всички сме хора и всички сме разнообразни.

 

А на поканата да опише анекдот за бай Ганьо, ChatGPT отговори в 15 реда, последните от които гласят:

". Той има тази магия, че те притегля като магнит, който те има.

Надявам се този анекдот ви хареса. Моля, имайте поради, че това е моя лична интерпретация на Бай Ганьо и че нямам непосредствено знание за него като човек. Аз съм единствено изкуствен интелект и нямам персонални преживявания. "

По една от тематиките, които българите постоянно търсят в интернет, ChatGPT даде изненадващо пояснение, което очевидно няма нищо общо с действителността. На апела " Разкажи за нощното шкафче на Бойко Борисов "  програмата отговори по този начин:

" е известно като строен обект в българската столица София, който се намира на бул. " Свети Георги "  и е било основано при започване на 1990-те години. Шкафчето е строено към известното ресторант " Консултант "  и е употребявано като жилищен комплекс. Сградата е била предмет на контраверза и разногласия в българското общество, като се утвержда, че Бойко Борисов е един от притежателите на постройката. Това е обвиняване, което Бойко Борисов отхвърля и което няма доказателства, че е правилно. Трудно е да се каже с акуратност какво е нощното шкафче на Бойко Борисов. "

Името Тодор Живков още не е овладяно добре от изкуствения разсъдък

Като край на тези опити на български, които организирахме с програмата за да се посмеем, ето и още едно изречение, което поражда радостно неразбиране: " Генерален секретар на Българската комунистическа партия (БКП) през 1989 година беше Жани Джилин ". На същия въпрос, заложен на немски, ChatGPT дава отговор правилно:.

***

Отвъд неумелите анекдоти и коледни песни на български език, програмата се оправя удивително добре - най-вече на по-големи езици като британски, немски и съветски. Без никакви искания за пълнота, няколко опита демонстрираха, че ChatGPT може доста тъкмо и ясно да изясни такива метафизичен понятия като " безапелационен императив "  или " диалектика ", а и да даде положително пояснение на прословутото изречение на Фридрих Ницше " Бог е мъртъв ".

Така че ИИ явно бързо прохожда. Бъдещето му звучи както многообещаващо, по този начин и малко стряскащо. Нека въпреки всичко се надяваме, че той ще се окаже един потребен инструмент в устрема ни към по-добър, по-умен и кротичък свят.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР