Той уточнил, че от експулсираните 70 служители на руското посолство,

...
Той уточнил, че от експулсираните 70 служители на руското посолство,
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС: Премиеърт Петков ми разпореди устно да изготвя списък на руски дипломати за изгонване


Той прецизирал, че от експулсираните 70 чиновници на съветското посолство, единствено 37 са дипломати, за които ДАНС има единствено обосновано съмнение, че развиват активност, несъвместима с дипломацията. Доказателства за шпионска активност обаче няма, оповестява уеб сайтът Епицентър.бг.

Скандални обстоятелства за жестоко тъпчене на законността в България и корист с власт от страна на премиера Петков е изнесъл пред народните представители шефът на ДАНС Пламен Тончев.

Министър-председателят Кирил Петков е наредил устно на шефа на ДАНС да изготви лист на съветски дипломати за изпъждане. Това е декларирал ръководителят на службата пред депутатите от закритото съвещание на Народното събрание, свикано поради едноличното решение на премиера Петков да бъдат експулсирани 70 съветски дипломати.

Шефът на ДАНС е разказал още, че на съвещанието на Съвета за сигурност към Министерски съвет, извършено на 13 юни, точка за правене на съветски дипломати не е имало. Темата била разисквана в точка Разни.

Той прецизирал, че от експулсираните 70 чиновници на съветското посолство, единствено 37 са дипломати, за които ДАНС има единствено „обосновано предположение“, че развиват активност, несъвместима с дипломацията. Доказателства за шпионска активност обаче няма.

Шефът на ДАНС е признал още, че не е давал цялостна информация на президента, а единствено на премиера.

Държавният глава Румен Радев съобщи, че при него не е постъпвала информация, която да касае съществуването на данни, предполагащи изгонването на съветските дипломати.

Прокуратурата също не е получавана информация от службите за тяхна нерегламентирана активност на територията на страната.

„Решението, което се случи, е взето въз основата на решение на Съвета по сигурност към Министерския съвет и на три отчета от ДАНС“, заяви министър председателят в оставка Кирил Петков в коридорите на Народното събрание преди закритото съвещание.

Петков акцентира, че решението е взето след три отчета от ДАНС и след решение на Съвета по сигурност, в който са: министърът на защитата, министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното ръководство, ръководителят на ДАНС, ръководителят на ДАР, шефът на работа „Военно разузнаване“, началникът на „Националната работа на охраната“, представител на президентската институция и секретарят на Съвета за сигурност.

„Срещата е била на 9 юни. Според мен може би имаше недоумение по какъв начин това се случи, само че тези отчети датират като се стартира от май, юни, а имаме и обособени информации още през март“, сподели още министър председателят.

От 18.,30 ч. на изключително закрито съвещание депутатите изслушават премиера в оставка Кирил Петков, както и шефовете на Държавна организация „Разузнаване“ (ДАР), ДАНС и Служба „ Военно разузнаване “.

Те дават отговор по проблема с изгонените съветски дипломати от България.

Преди това от Българска социалистическа партия и ГЕРБ-СДС желаеха министър председателят Кирил Петков да бъде изслушан в пленарната зала поради решението си да изгони 70 съветски дипломати.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР