Той уточни, че България винаги е признавала македонската идентичност.Ние от

...
Той уточни, че България винаги е признавала македонската идентичност.Ние от
Коментари Харесай

Николай Овчаров: Историческите въпроси, могат да бъдат разрешени по препоръката на френското предложение

Той посочи, че България постоянно е признавала македонската еднаквост.

" Ние от националния кръг " За Македония " застанахме не с запаси, по-скоро с благопожелание зад това предложение, тъй като то за нас не е краят, а началото на тези договаряния. Това сподели проф. Николай Овчаров в предаването " Денят стартира с Георги Любенов " във връзка така наречен френско предложение за ветото на РСМ.

Въпросите на историите, въпросите на езика, с които се занимава проф. Ана Кочева, която доста добре ги обосновава, всичко това би трябвало да влезе в двустранните договаряния. Този писък, който се надигна в Северна Македония след френското предложение демонстрира, че сме на прав път. Българската дипломация би трябвало да се пребори да бъдат добавени нещата, които към момента липсват в контракта, добави проф. Овчаров.

" Смелчагата във взимането на това решение се назовава Кирил Петков, тъй като той само реши да тръгне по нов метод към решаването на тоя проблем, който се беше запушил задоволително дълго ", разяснява журналистът Иво Беров.

" Българските искания бяха възприети като европейски претенции ", счита още Беров.

" Историците не съумяха, и в този момент беше изработен един пробив, оттук насетне би трябвало дипломатически старания. Имало е напън, и в този момент ще има напън върху Македония и нещата могат да тръгнат, тъй като би трябвало да се разбере, че до момента грешката беше в метода ", съобщи Беров.

И съгласно проф. Овчаров оттук насетне нашата дипломация би трябвало да си свърши работата. 

Иво Беров изрази мнение, че България сега взема решение политически проблеми с Македония. Според него историческите въпроси, могат да бъдат позволени по рекомендацията на френското предложение. Той счита, че оттук насетне би трябвало да се търсят не разграничителните, а общите въпроси.

" Лошото е, че ние като нация в този момент решаваме да придобием национално самочувствие на гърба на македонците, по тази причина че се сплотяваме против техни претенции ", съобщи журналистът.

Проф. Овчаров сподели, че партиите у нас би трябвало да имат национално отговорно държание. " Има национални въпроси, по които не можем да се разделяме ", акцентира историкът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР