Той управлява бизнес за десетки милиарди. Александър Рикар е един

...
Той управлява бизнес за десетки милиарди. Александър Рикар е един
Коментари Харесай

„Големите”: Мултимилионерът Александър Рикар

Той ръководи бизнес за десетки милиарди. Александър Рикар е един от най-богатите хора в Европа и правоприемник на компанията основана от дядо му. Мениджър на конгломерат, в който работят 18 000 чиновници на пет континента. Бизнесимперия, който създава някои от най-известните марки алкохол в света.

Александър Рикар, занимателно ли е да ръководите подобен бизнес като вашия?

– Забавно е, това е занимателен бизнес. Аз влагам доста пристрастеност в това, което върша. И когато посветиш живота си на работата е ужасно, когато тя ти харесва. Това е един занимателен бизнес, в действителност.

Рикар наподобява като човек, който умее да се забавлява. Но постоянно с мярка. Защото тайната на бизнеса му е тъкмо в мярката, което е основно и в пиенето, и в живота.

– Моето мнение е, че пиенето си е част от живота. Не всички пият алкохол апропо, което е супер. В днешният свят всеки един човек би трябвало да откри своя персонален верен баланс в живота. Това включва работата ти, това включва фамилията ти, това включва приятелите ти, това включва и навиците ти. Дали това е пиенето, дали това е яденето, дали това е практикуването на някой спорт, всичко води до намирането на верния баланс. И апропо, вашият верен баланс е евентуално друг от моя верен баланс. Смятам, че всяко нещо, когато се прави в прекомерни количества, не е хубаво. Правилният баланс-това е истината. Но всичко опира и до метода на мислене, нали по този начин?

Може ли да Ви попитам, получихте ли някакъв съвет от вашия дядо за живота като цяло? Някой съвет, за който ще си спомняте?

– О, ами аз получих доста препоръки. Бях огромен късметлия, че до момента в който растях можех да го виждам постоянно, изключително през лятото или по време на „ огромни събития” като сватби да вземем за пример и други фамилни събития. И съм получил много препоръки от него. Мога да ви дам два образеца: единия е обвързван с магазините, купуващи алкохол от нас, тъй като той е правил много инспекции на такива магазини.

Това беше тъкмо ден преди Деня на бащата, имаше доста хора, които купуваха нашите артикули и такива на конкуренцията, несъмнено. И в магазините участваха нашите продавачи, както и на други конкурентни компании. Но мениджърите на магазините постоянно отиваха непосредствено първо при нашите продавачи. След това, бях много дребен тогава, дядо ми ме попита: „ Защо мислиш, че във всеки един магазин във Франция, мениджърите отиват да поздравят първо нашите хора?”. Отне ми много време да схвана, тъй като споделих „ Може би тъй като ние сме номер 1, това е водещата марка все пак”. Той ми сподели „ Да, по този начин е, само че не това е причината”. Опитвах се да намеря доста аргументи, само че истината беше, че основната причина е доста елементарна и красива. Той ми сподели „ Защото комерсиалния медиатор на нашата компания е този, който има усмивка на лицето си и постоянно пита мениджъра на магазина по какъв начин я кара и по какъв начин е фамилията му.”

Втори образец: Трябва да работиш крепко, с цел да оставиш положителен отпечатък върху обществото с това, което вършиш. И дядо ми имаше статуя, на която пишеше тези думи. И аз споделих: „ Да, дядо, само че не би трябвало ли също по този начин да имаш и шанс? А освен работа и отдаденост?”. И той сподели „ Да, 100% работа и отдаденост и 20% късмет”. И аз му споделих „ Добре де, само че по този начин стават 120%” и той сподели „ Страхотно! Значи можеш да броиш.”

През годините излиза наяве, че Александър Рикар освен може да брои, само че може да го прави с цифри, с доста нули. Бизнесът на компанията му е толкоз голям, че няма никакъв метод да знае всички елементи. Ако започнеш да се занимаваш и с най-дребните елементи – приключен си, споделя той.

Пред него е имало два пътя – да стане доста сериозен и виновен човек или да живее живота си като дете на милиардери.

Какъв младеж бяхте вие? Например, ценяхте ли парите?

– Израснал съм в семейство на бизнесмени, тъй че познавам фундаментално цената преди всичко работата, и цената на това да работиш, за дa се прехранваш. И е вярно да кажем, че не всеки има опцията да работи и да печели прехраната си. Но когато хората имат тази опция, те би трябвало да се усещат щастливи и въодушевени от това, че могат да изкарват прехраната си, тъй като не всеки може да се похвали с това. И аз в действителност израснах въодушевен от родителите ми. Те са хора, които имат вяра в силата на образованието и в силата на персоналния избор. И един съвет, който ми бе даден, този път от родителите ми, е че без значение какво правиш в живота си, просто се постарай да го правиш добре и да ти харесва да го правиш.

Какъв вид неточности се пробвате да избягвате като човек на такава позиция?

– Аз не тичам от грешките. Ключът е, че аз не считам грешките за същински неточности, в случай че от тях си извлякъл основни уроци и по този метод се учиш от тях. Това е най-важното. Когато се провалиш в някаква иновация е значимо да схванеш за какво тази иновация се е провалила. След като схванеш за какво се е провалила, започваш да градиш върху наученото за идната ти иновация, и по този начин нататък. Това е един нескончаем развой.

Рикар обича да комуникира със чиновниците си. Независимо от равнището, не е от тези изпълнителни шефове, които се ограждат единствено с мениджърите си. Напротив, колкото по-млади хора към него, толкоз по-добре. В това отношение, приликата с бизнесмени като Ричард Брансън е очевидна.

-->

Що за човек сте? Например, от тези хора, които не могат да бъдат допрени, не могат да бъдат заговорени ли сте? Или противоположното от тези хора, които знаят даже името на индивида, който отваря вратата?

– Мисля, че съм взел това от полезностите на фамилията ми. Смятам, че непринудеността и здравият разсъдък са значими. И първият човек, на който звъння на Нова година е индивидът на рецепция в централата на нашата компания. Обаждам му се, с цел да му кажа просто „ Знам, че през днешния ден работиш и че през днешния ден си самичък, само че просто желая да ти благодаря и да ти пожелая щастлива Нова година”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР