Той твърди, че групата стои зад нападението на 24 септември

...
Той твърди, че групата стои зад нападението на 24 септември
Коментари Харесай

Косовският премиер Албин Курти обвинява сръбския министър Милош Вучевич, че ръководи „паравоенна терористична група“

Той твърди, че групата стои зад нападението на 24 септември против православен манастир в Банска, Северно Косово.

При случая 30 тежко въоръжени сърби се барикадираха в постройката, преди да избухне борба, при която бяха убити един служител на реда и трима въоръжени мъже.

Г-н Курти също съпостави сръбския президент Александър Вучич с мафиотски необут.

Той не предложи никакви доказателства за изказванията си, само че разказа бандата като „ паравоенна терористична група “.

Министерството на защитата на Сърбия съобщи, че „ изрично отхвърля гнусните и очевидни неистини, изречени през днешния ден от Курти “ и прикани интернационалната общественост да работи, с цел да спре " подпалващата и мръсна " акция от управлението на Косово.

Сър Кийр Стармър упорства, че Обединеното кралство няма да бъде " rule-taker' след отрицателна реакция по отношение на позицията на Европейски Съюз

Кадри от случая през септември

Косово също упрекна Сърбия в организирането на „ акта на експанзия “ от 24 септември, което Белград отхвърля и прикани за наказания от Европейски Съюз. < /p>

Вместо това Сърбия упрекна етнически сръбски водач от Косово, Милан Радойчич, че стои зад конфликтите.

Радоичич, старша фигура в косовско-сръбската политическа партия „ Сръбска листа “, беше за малко арестуван, разпитан и освободен в Сърбия по-рано този месец.

Напрежението сред двете балкански страни продължи да се утежнява, като случаят през септември е най-смъртоносният откогато Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година Белград не признава претенциите за самостоятелност.

Прочетете повече от Sky News:
Тийнейджърка, „ нападната от иранските управляващи “, остави мозъчна гибел
Поне 15 починали при влакова злополука в Бангладеш

„ Диалогът би трябвало да продължи “ – Европейски Съюз

През февруари Европейски Съюз показа проект от 10 точки за преустановяване на политическата рецесия. Курти и Вучич дадоха своето утвърждение, само че показаха запаси.

Междувременно специфичният делегат на Европейски Съюз Мирослав Лайчак прикани Сърбия и Косово да се върнат към разговора за нормализиране на връзките след случая от предишния месец.

„ Атаките в Банска са трансформирали доста неща и те би трябвало да бъдат съответно разследвани... в това време разговорът би трябвало да продължи ", сподели служителят след среща с Курти в събота.

" Ако няма разговор, може да има бъде повтаряне на ескалацията. "

НАТО също изпрати подкрепления към своите сили в Косово, като усили 4500 бойци на място с спомагателни 200 бойци от Обединеното кралство и повече от 100 от Румъния.

< p> Във Фейсбук в понеделник Курти предложи на Европейски Съюз и Съединени американски щати да „ основат специфичен съд “ за бандата от Нови Сад, защото Косово няма пълномощия в Сърбия.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР