Той твърди, че е отказал посланически пост във Вашингтон, защото

...
Той твърди, че е отказал посланически пост във Вашингтон, защото
Коментари Харесай

Скандал в РСМ: Димитров няма да е в новия кабинет заради позицията му по спора с България

Той твърди, че е отказал посланически пост във Вашингтон, тъй като задачата е била да му се запуши устата
Скандал се заформи в РСМ след думите на вицепремиера по европейските въпроси в македонското държавно управление Никола Димитров. На конференция през днешния ден съобщи, че няма да е част от новия кабинет на Димитър Ковачевски. Не той самият обаче се отдръпнал, а спънка се е оказала позицията му по разногласието с България.

Димитров акцентира, че е в нечий интерес както в страната, по този начин и в чужбина, той да не е част от държавното управление, само че и да не бъде вкъщи, заради което, както уточни той, е получил предложение за посланическа позиция, което той е отхвърлил.

„ Искам да отрека, че самичък съм се отдръпнал. Това не е правилно. Аз не съм човек, който се отдръпва от борби. Не подадох оставка, тъй като се усещам виновен и смятах, че позициите, които застъпвах в преговорния развой с България, са верни и е значимо да ги запазя. Имаше сериозна вътрешна борба, изключително през последната година, във връзка с определянето на националните позиции, имайки поради самата същина на казуса, само че и тактиката, т.е. хода на самите договаряния. Тази борба не беше загадка. Разликите личаха както в обществените послания, по този начин и в обществените изяви “, сподели Димитров на днешната конференция, представена в БГНЕС.

Димитров твърди, че е отказал и посланически пост във Вашингтон, тъй като задачата е била да му се запуши устата.

„ Знаете, че мнозина в съседство ще бъдат също толкоз щастливи да се отърват от мен, защото ме нарекоха вирус, по-опасен от Коронавирус. Но, както споделих тогава, няма ваксина против вируса на идеалите и правилата и тъкмо този опит да лишават гласа ми вкъщи прави моят претекст да остана още по-голям “, сподели Димитров.

„ Няма позитивни промени в българската позиция към районен съд Македония, съобщи още вицепремиерът по европейски въпроси.

„ И в прилежаща София има сложен политически подтекст и разнообразни артисти. Заключенията затвърдиха по някакъв метод статуквото, защото потвърдиха декларацията на българския парламент и рамковата позиция на тяхното държавно управление. Този документ е непристоен, некултурен и афектиран, изключително за македонския народ, тъй като приказва за етноинженерство и така нататък, все едно в историята има натурален и неестествен метод за основаване на народи. Опитът за изостряне на позицията може да се е провалил по повод споменаването на българската общественост в преамбюла на нашата Конституция и настояването това да стане преди началото на договарянията за присъединение. Това го няма в заключенията. Позициите обаче се резервират такива, каквито бяха в самото начало ”, сподели Димитров.

Според него, като страна, само че и като жители и като нация би трябвало да се запитаме дали е рационално, дали е умно да се изразходва толкоз доста сила за този въпрос. Той съобщи, че в никакъв случай не е получил явен отговор на въпроса, какво не е изпълнила македонската страна.

Димитров съобщи още, че няма доверие на някои членове на държавното управление, по особено на външния министър Буяр Османи.

Последва незабавна реакция на кабинета в РСМ. „ Ако Димитров е бил срещу някоя от позициите, които изградихме дружно, е почтено поради хората да го каже и да изясни за какво, защото другояче остава единствено усещането, че неналичието на наличието му в бъдещото ръководство е повода за такива неточни и спекулативни обществени изказвания за да се провокира съмнение към ръководещите ”, се споделя в известието на македонското държавно управление.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР