Той трябваше да работи за това България да стане културна

...
Той трябваше да работи за това България да стане културна
Коментари Харесай

Министър Атанасов и селфито: Какъв е проблемът?

Той трябваше да работи за това България да стане културна дестинация на Европа. Най-малкото ни беше ни показан като човек с визия за България

Емилия Милчева разяснява в скандалното селфи на министърАтанас Атанасов.

Споделеното от министъра на културата Атанас Атанасов видео във Facebook, в което с отвеян взор и поетичен глас благодари за поздравите за рождения си ден, подсети всички, че в държавното управление има и подобен министър. Преди малко повече от три месеца министър председателят Кирил Петков показа 31-годишния тогава Атанасов с думите, че това е “един младеж, който има визия за България и желае да стане културна дестинация на Европа”.

В първите 100 дни нищо от тези референции не се удостовери. Но към този момент се знае, че “Просто Наско” (както се показа на единствената си до момента пресконференция) чилва в министерския си кабинет в края на работната седмица. По bTV през вчерашния ден Атанас Атанасов изясни три неща - че било тест за привличане на внимание, че няма да подава оставка, че бил под въздействие на две неща: “чувство на признателност, което всякога ме кара да приказвам постепенно, и напълно естествената отмалялост в 19:30 часа в петък вечер”. И не, не е употребявал алкохол и опиати.

Е, пробата се оказа най-малко на половина сполучлив, въпреки в петъчното видеоселфи да не се открива перформатив за информационната цел, която Атанасов разкри. Привлече вниманието върху министъра - не и върху културата. За второто ще e належащо да поработи съществено, с цел да реализира културни политики - вместо да преразказва с вратовръзка, очила и репетиран тембър в последващо видео разпределението на бюджетните прехвърляния за просвета и да чака “шерване”.

Кризисен пиар вместо захващане с проблемите

Като за начало казусът с НДК и спектакъл “Азарян”, клуб “Перото” и НДК, което не работи от месеци. В декларация предходната седмица близо хиляда известни създатели и обществени персони се подписаха за избавяне на спектакъл “Азарян”, а от фондация “Проф. Крикор Азарян” изпратиха декларация до Народното събрание и президента, до министър Атанасов и до министъра на финансите Асен Василев за избавяне на театралните пространства под шапката на НДК. Министерството на културата е принципал на НДК, само че няма знак от министъра, че се заема с казуса. Но в декларацията има два съответни въпроса към културното министерство: “Застава ли то зад актуалната политика на Съвета на шефовете на НДК и подхванатите от тях дейности? Припознава ли Министерство на културата като свои цели спасяването на НДК и спектакъл “Азарян” и какви стъпки планува за това?” Отговори на тези въпроси няма, а министърАтанас Атанасов дава обещание нови видеа всяка седмица, което наподобява като спешен пиар, опитващ се да направи от дефекта резултат. Ако счита да опровергае това обосновано съмнение, дано потвърждава подготвеност. Ако не може да го направи, оставката е почтен излаз.

Възраждането на читалището в селото на баба му и дядо му е почтено дело, само че като министър би могъл да се заеме със Съюза на националните читалища, който получава годишна държавна дотация от 86 хиляди лв. - какво прави и какви са изгодите от активността му.

Щети за ръководещите

Симпатизантите на “Продължаваме промяната” опазиха министъра на културата, припомняйки прегрешения на предшествениците му, обятия с престъпни босове като Иво Карамански и гуляи на “Мултигруп”. Други иронично питаха по какъв начин по този начин културни дейци са мълчали за войната в Украйна, само че са скочили на министъра на културата. Като мотив показаха младостта му - въпреки че младостта бе изтъквана като едно от преимуществата на лицата на Промяната, наред с положителното обучение.

Неадекватното видео на Атанасов обаче нанесе нови вреди върху имиджа на ръководещата коалиция, потърпевш от раздорите по основни тематики като изпращането на оръжие за Украйна, изгонването на съветския дипломат Митрофанова, ветото за Северна Македония и неналичието на единство за шеф на Българска народна банка. Опозицията на часа се възползва. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подигравчийски имитира Атанасов пред депутатите на партията, събрани в Хасково. Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ доктор Костадин Ангелов диагностицира положението му като “опиоидна интоксикация” поради “точковидните зеници”.

Призиви за оставка

Но артисти, режисьори, издатели, преподаватели също реагираха остро на петъчното видео.

Мнозина желаеха и оставката на министъра, измежду тях и столичният общински консултант от “Демократична България” - артистът Веселин Калановски, който в поста си във Facebook даже назова Атанасов “инфантилно протеже” на вицепремиера Асен Василев. Режисьорът Борис Панкин прикани премиера да освободи Атанасов от “непосилната лекост на битието да бъде държавник”. А преподавателят в Националната художествена академия Мария Ландова, сценичен и кинопродуцент, разгласи Министерството на културата за “напълно непотребен баласт” - преразпределител на бюджета за просвета, “паразитна пирамида, която харчи, само че не създава нищо”. Просто го приберете, обърна се към “Продължаваме промяната” писателят и основен редактор на издателство “Сиела” Захари Карабашлиев. Но наподобява, че Политическа партия няма да се откаже от Атанасов.

В европейската политика министри на културата са били от интелектуални колоси като французина Андре Малро до някогашната участничка в риалити шоу - британката Надин Дорис, която предложи приватизацията на публичната медийна група BBC. В българската също е имало всевъзможни - ерудити, чешити, само че и елементарни персонажи, чийто престой в Министерството на културата е незабравим само за CV-то им. Може би един ден Атанас Атанасов ще стане добър културен управител. Може би не.

Колко видеа би трябвало да изгледаме, с цел да разберем отговора?
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР