Той сякаш може всичко - пее, танцува и владее актьорската

...
Той сякаш може всичко - пее, танцува и владее актьорската
Коментари Харесай

С танцова стъпка в киното. Джон Траволта на 70

Той като че ли може всичко - пее, танцува и владее актьорската игра. Не един или два от филмите, в които взе участие, са се трансформирали в паметни. В неделя Джон Траволта навърши 70 и е Човек на Деня на Свободна Европа.

Гледали сте тази сцена. Събота вечер е, звучи диско, дансингът свети в ярки цветове, а той танцува ли танцува.

Гледали сте и тази с Оливия Нютън-Джон: " Ти си този, който искам ", пее тя, " Ти си тази, която искам ", дава отговор ѝ той, до момента в който се върти с танцова стъпка.

А евентуално сте гледали и тази: с черен костюм, по чорапи той танцува дружно с дамата на шефа си под мелодичния акомпанимент на рокендрола на Чък Бери.

Става дума за Джон Траволта - звездата на американското кино, който в неделя навърши 70 години. В кариерата му обаче има доста повече от танцови подиуми - за петте десетилетия пред камера Траволта минава през всевъзможни жанрове, от трилъри до сантиментални комедии, печели един Златен глобус, две номинации за Оскар и десетки други оценки.

Но да се върнем към началото. Актьорският му път фактически стартира с танцова стъпка - дебютът му е в мюзикъла Over Here! на сцената в Бродуей през 1974 година Три години по-късно геният му му носи ролята, която го води и до международната популярност - тази на Тони Манеро в " Треска в събота вечер ". За нея той получава първата си номинация за премиите Оскар.

Самият Траволта споделя, че това прекосяване от театралната сцена към киното и комбинацията от пеене и актьорска игра в никакъв случай не е била сложна за него.

" Израснах в семейство на артисти. Спомням си, че постоянно сме се предизвиквали да бъдем разнообразни герои в разнообразни сюжети като деца ", споделя той пред списание Youth Time през 2014 година

" В Бродуей играеш, пееш, танцуваш. Във филмовата промишленост от време на време правиш мюзикъл, от време на време правиш драма, от време на време правиш комедия. Този преход не беше сложен за мен, защото съм привикнал с него от детството ", прибавя Траволта.

През 1978 година идва и филмът, която трансформира името му в фетиш - " Брилянтин " (Grease). Там артистът си партнира с Оливия Нютън-Джон, с която остават близки другари до гибелта ѝ през 2022 година
 Младият Джон Траволта
Следват 80-те, които за Траволта носят единствено отрицателни оценки от критиците. Едва през 1994 година той още веднъж печели признанието на публиката в ролята на Винсент Вега в паметния " Криминале " (Pulp Fiction) на Куентин Тарантино.

Тя носи на Траволта номинации за Оскар, Златен глобус, BAFTA и SAG.

Две години по-късно той печели и Златен глобус за осъществяването си в Get Shorty. След завръщането си още веднъж на върха Траволта разяснява, че огромните спадовете, лашкането сред безспорната обич на публиката и смазващите ревюта на рецензията през годините не съумяват да му повлияят.

" Колкото повече всички приказват за моите „ завръщания “, за това, че слабея или напълнявам, толкоз повече ми харесва. Твърде дълго към този момент се занимава с това, с цел да разреша нещо сходно да ме тревожи ", отбелязва Траволта.

За тази настройка оказват въздействие и персоналните нещастия, които артистът претърпява през годините. През 70-те тогавашната му другарка Даяна Хайланд умира от рак, през 2009 година единствено на 16 години умира единият му наследник, а през 2020 година от рак почива и брачната половинка му Кели Престън.

В памет на сина си Траволта основава фондацията Jett Travolta, която има за цел да подкрепи и обезпечи облекчение на деца със зрителни, слухови, мобилни, отзивчиви, поведенчески или други увреждания.

" Трябва първо да разберете произхода ми ", Траволта за отношението си към киното и кариерните си триумфи.

" Произхождам от работническо семейство. Нямахме доста, само че имахме достъп до изкуството. Възходите и паденията ми в професионален проект не бяха значими за мен. Моите персонални загуби обаче, а те бяха доста, в действителност ме засегнаха. Обичам филмите, само че те не са всичко в живота - те са част от живота. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР