Той се срещна с правителството на Николай Денков, с президента

...
Той се срещна с правителството на Николай Денков, с президента
Коментари Харесай

 Зеленски в София: Опълчи се на Радев. Благодари на България  


Той се срещна с държавното управление на Николай Денков, с президента Румен Радев, с представители на парламентарно показани политически сили и взе участие в полемика в Националния исторически музей.


Украинският президент Володимир Зеленски дойде на еднодневно посещаване в България в четвъртък. В рамките му той се срещна с държавното управление на Николай Денков, с президента Румен Радев, с представители на парламентарно показани политически сили и взе участие в полемика в Националния исторически музей.

Най-остри бяха диалозите в президентството, където Зеленски седна против българския си сътрудник, който не поддържа въоръжаването на Украйна.


По време на срещата Радев няколко пъти назова войната спор и уточни, че за решението му би трябвало да бъдат търсени не оръжия, а дипломатически средства.

" В Украйна не тече спор, а война. Русия е минирала ниви и гори, контраофанзивата не може да напредва задоволително бързо. Война от окопите без боеприпаси не може да се води. Дипломацията не работи, когато Русия завладява нуклеарна централа, изключва я и провокира енергийна рецесия, както прави и с продоволствието, блокирайки Черно море и износа на зърно от Украйна. Организация на обединените нации се е хванала за главата ", отвърна го украинският му сътрудник.

Част от думите на Зеленски бяха произнесени по време на самата среща, а други бяха казани по-късно на полемика с общественици и публицисти в Националния исторически музей в Бояна.


Срещата на Зеленски с Радев продължи малко повече от 30 минути за разлика от близо тричасовия му диалог с премиера Николай Денков, по чиято покана украинският президент е в страната.

За това малко време Зеленски, по човешки с прочувствени думи, обори всички тези на президента Румен Радев, с които той пази позицията си, че България не би трябвало да оказва военна помощ на Украйна.

И на срещата си с българския президент, сходно на тази в Министерския съвет, Зеленски благодари на България и на българския народ за помощта.

" Благодаря, че хората на България подслониха огромен брой украинци. Българите знаят, че това не е спор, а война. Хората бягат от война, която е извънредно на наша земя. Изключително тъкмо знаем, че това не е спор. ", сподели Зеленски откакто Радев на няколко пъти приказва за спор.

" Въпросът е в това, че Путин не просто води война против нас. Той няма да се успокои, до момента в който не ни избие. Вие не можете да се договорите с него ", сподели още украинският президент.


Той обори и тезата на Радев, че се опълчва на даването на оръжие за Украйна поради потребностите на българската войска.

" Искам да ви кажа, че всичко, което имате, ще бъде незадоволително да воювате с съветската авиация, в случай че тя пристигна тук. Не тъй като армията ви е слаба. Вие имате мощна войска. Хората ви са положителни. Мощната войска значи на първо място хора, само че това би било незадоволително да воювате, по тази причина е хубаво да се дава на хората да се пазят, с цел да не пристигна войната при вас, при поляците, при румънците. Войната няма разстояние и вие като главнокомандващ ще ме разберете. Не дай боже някоя покруса да стане и вие да бъдете на моето място и да не ви оказват помощ с оръжие хора, които имат общи полезности. Какво ще вършиме тогава? Ще кажете: Путин, взимайте български територии. Не, вие като същински президент съм сигурен, че няма да допуснете компромис с страната си, със суверинитета ", съобщи Зеленски.


" Още в първия ден аз жигосах експанзията против вашата страна и войната, като средство за решение на проблемите. Още в първите месеци България подаде ръка на украинските жители, които търсят избавление от разразилия се спор ", отвърна Радев.

" Току що подписахте един документ. Тази декларация е значима стъпка в развитето, само че аз не одобрявам даването на муниции, изключително от запасите на България. Защото и аз, като президент и висш главнокомандващ, имам своите отговорности. Средата за сигурност е задоволително тревожна и в нашия район и още по-тревожно за всички нас е, че спорът уголемява своя тримерен обсег, придобива нови измерения. Бойните дейности стават все по-ожесточени, умират от ден на ден хора, измежду които и българи от огромната българса общественост в Укрйна. Това е сензитивна тематика, както и това, което става в Запорожката АЕЦ. И с всеки минал ден рискът за сигурността и мира в Европа пораства ", сподели българският президент.

Радев изрече и паника, че с всеки ден пораства и риска за сигурността и мира в Европа.

" С всеки минал ден рискът за сигурността и мира в Европа пораства, в това число и рискът от радиоактивно замърсяване ", сподели още българският президентът. Според него спорът се трансформира във война на безсилие и съставлява световен стопански конфликт, който изостря и общественото напрежение.

" Продължавам да настоявам, че този спор няма военно решение ", добави Радев. Той счита, че даването на от ден на ден оръжие мъчно води до такова решение.

Относно ускорената европейска интеграция на Украйна в Европейския съюз (ЕС), Радев съобщи, че в негово лице тя е била подкрепена. Българският президент акцентира, че Украйна има своето място в Европейски Съюз. Той сподели, че би трябвало да се мисли за Украйна, само че и за това в бъдеще по какъв начин тази война се отразява на Европа, тъй като помощта на Европа, по думите му, ще е извънредно значима за възобновяване на Украйна.

" В момента чуваме думата " победа ", само че бихме желали да чуваме повече думата " мир " и водещите старания да бъдат за реализиране на мир “, съобщи още Радев и добави, че съгласно него към момента не са употребявани всички средства на дипломацията за разрешаване на спора.

" Каква дипломация още да използваме? ", попита в отговор Зеленски и даде образец със Запорожката АЕЦ - тематика, по която " Организация на обединените нации поддържа връзка с Русия ", там работи украински механически личен състав, а Киев приканва за демилитаризиране.


Източник БГНЕС
" Окупацията на Запорожката АЕЦ също не е " спор ". Това е война за изтощението на Украйна, за избиването на украинци, не на жители на други страни. Руснаците превзеха централата, с цел да провокират рецесия... Какви повече дипломатически старания? Ние дадохме опция на Международната организация за атомна сила да поддържа връзка непосредствено с Русия, тъй като става дума за душевен неуравновесени хора, само че и те не могат да се договорят с Русия, Организация на обединените нации не може да се контракти с Русия, " добави Зеленски.

Другият му образец беше за зърнената самодейност. Зеленски уточни, че с руснаците си поддържат връзка Турция и Организация на обединените нации. Русия всеки ден измисля по какъв начин да направи по този начин, че опашката от кораби да става все по-голяма и зърното да не върви, ние не направляваме този кулоар, уточни още Зеленски. Русия го завзе, завзе нашите териториални води, сподели още той.

Тук съм заради недостига на оръжия, на време, на електрическа енергия, сподели по-късно пред общественици Зеленски.

По думите му силата на контраофанзивата на Украйна е лимитирана поради това, че страната не получава задоволително военна помощ и това пречи за приключването на войната. " Не може да се стои година в окопите и да се чакат боеприпаси. Това е демотивиращо, не трябва да губим самодейността на бойното поле ", сподели той.

" Започнахме да сътворяваме мощен въздушен щит, който може да прерасне в европейски и доказахме, че Русия няма ракети, които да не може да бъдат свалени. Путин към този момент изживява оскърбление. Видяхме, че Пригожин или Кадиров може да влязат в Москва, в случай че желаят. Войниците на Москва са демотивирани да се бият за слаб и несъответстващ цар и имаме нужда за усилване натиска, да получаваме повече военна поддръжка и да изтласкваме съветските войски. Това ни дава повече независимост за естествен живот. Благодаря, че сте на светлата страна. Обкръжението на Путин се отслабва и упоритостите на съветския режим няма да се оправдаят ", съобщи Путин.

Според него са неуместни изказванията, че даването на военна помощ за Украйна ще удължи войната.

" Тази зима останахме без електричество. В Европа дефицитът на ток се усети в цената, само че тя няма смисъл, когато няма ток и в лечебните заведения техниката изключва и хората умират, тъй като не може да бъдат реанимирани. Когато няма ток, няма и вода – не работи водоснабдяването и пречистването ", разяснява Зеленски подписаното по-рано съглашение за съдействие в енергетиката.

Според него представители на българската власт бъркат като считат, че войната ще провокира енергиен и снабдителен недостиг - това прави Путин.

" Те не могат да заемат нашия флот в Одеса, само че блокират Черно море и задачата е да провокира неестествен апетит, тъй като ние в Украйна имаме милиони тонове зърнена продукция, която даже нашите фермери бяха подготвени да я раздадат в Африка, с цел да обезпечат новата акция. Как да сеят ново жито, като складовете им са цялостни, къде ще държат новото. Не войната провокира недостиг и апетит, а решението, планувано и създадено от Русия ", съобщи Зеленски в Бояна.

bg voice.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР