Той се определя като потомствен адвокат. Баща му е един

...
Той се определя като потомствен адвокат. Баща му е един
Коментари Харесай

Потомствен адвокат. Ивайло Дерменджиев, който ще решава спорове между Брюксел и Лондон

Той се дефинира като потомствен юрист. Баща му е един от доайените в административното право, дълготраен учител в Софийския университет и създател на доста студии и проучвания. Майка му пък има над 40-годишен стаж като практикуващ юрист.

Миналата седмица Ивайло Дерменджиев стана единственият българин, определен от Европейската комисия (ЕК) за съдия по двустранни разногласия по контракти сред Брюксел и трети страни. Той стана един от деветимата европейски адвокати, които ще се произнасят съответно по разногласия сред Европейския съюз (ЕС) и Англия .

Изборът беше разгласен след едногодишна процедура, за присъединяване в която Дерменджиев е бил номиниран от Европейска комисия, описа самият той пред през уикенда. По думите му това е самопризнание освен за него, а и за цялата юридическа общественост в България, защото има страни членки на Европейски Съюз, които нямат свои представители измежду бъдещите европейски арбитри.

Адвокат Ивайло Дерменджиев е наследник на проф. Иван Дерменджиев и Кремена Димова , както и потомък на Вергил Димов – извстен земеделец, два пъти министър преди 9 септември 1944 година и юрист в редица значими процеси, измежду които и този против поета Никола Вапцаров .

"Когато си от семейство, в което се приказва всекидневно за право, някак си получаваш житейската настройка да мислиш в тази посока. Върху тази повърхност от ранните ми години е образувана една правна настройка, от която не мога да избягам и до през днешния ден ", споделя Дерменджиев в изявление за правния портал през 2021 година, десетина дни преди да бъде определен за ръководител на Висшия адвокатски съвет в България.

Това се случи на 31 май предходната година, откакто още на първи тур за него гласоподаваха 176 от общо 331 делегати, взели участие във вота за висши органи на адвокатурата.

"През целия си адвокатски стаж не съм бил в никакъв случай в управителен орган на гилдия. Опонентите считат, че това е минус. Аз обаче, в случай че бях в противоположната позиция – да предпочитам сред този със стаж в структурите на адвокатурата и стаж в действителния океан на връзките сред бизнес, съд, арбитраж и, не на последно място – в връзките със личния си клиент, бих заложил на този, който е съумял да осъществя на процедура и кариерно разбирането си за съумял юрист ", споделя още Дерменджиев пред "Лекс " малко преди да оглави Висшия адвокатски съвет.

Той е съосновател и старши ръководещ съучастник в адвокатското сдружение дружно с сътрудника си Константин Симеонов .

Дерменджиев е лекар по интернационално право, експерт в областта на интернационалния търговски арбитраж и член на Лондонския арбитраж и на Международния трибунал по спорта в Лозана.

Преди избора си отпред на Висшия адвокатски съвет той посочи, че има намерение да работи за подобряването на облика на българския юрист, който съгласно него сега се принизява до "ниво на стажанти, висящи по опашки за информации, регистратори на данни и опитващи се да оцеляват в пазарната ни реалност ".

"Смятам, че дълго и съзнателно част от нашия политически хайлайф се опитваше да принизи ролята и функционалността на юриста и да го маргинализира до оптималната степен. За доста политици е комфортно да имат беззъба адвокатура и работят в тази посока, на процедура съвсем съзнателно. Смятам и ще се опитам да обърна процеса в позитивна посока, както прилича за професионалните, публичните и политическите ни действителности ", добави Дерменджиев доскоро повече от години пред "Лекс ".

Като съдия по двустранни разногласия по контракти сред Европейски Съюз и трети страни той ще преглежда освен търговски проблеми , само че и такива, които са свързани със свободата на напредване , да вземем за пример. По думите му пред Българска телеграфна агенция арбитражът ще може да постанова наказания, които да не са имуществени, а да задължават към избрани дейности, както и да лишава привилегии. Очаква се новата структува да стартира работа през идната година.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР