Той се надява битката за правосъдието да бъде завършена независимо

...
Той се надява битката за правосъдието да бъде завършена независимо
Коментари Харесай

Атанас Славов: Не можем да си позволим нови избори в този геополитически контекст

Той се надява борбата за правораздаването да бъде приключена без значение кой ще е идващият министър. Смята, че през идващите девет месеца може да се реализира доста в сферата, в случай че бъде обещано време за това.

" Уикенда сигурно ще има натоварен развой на договаряния, само че по-важното е дали страната и политическите субекти в Народното събрание желаят да продължат ясната реформаторска стратегия и задължения или някои от субектите ще предпочетат да се отиде на предварителни избори ".

От ПП-ДБ желаят продължение на промените и са подготвени за това - както с политически фигури, по този начин и със законопроекти, уточни Славов.

" Разбирам прочувственото политическо говорене и всеки да изтъкне своя принос, уповавам се обаче политическите водачи и обединенията да проявят разсъдък и да мислят на първо място за страната ни ", сподели Славов. 

Според него формулата с плаващите болшинства не работи, а в противен случай - крие опасности. На въпрос ще признаят ли каква е ролята на Движение за права и свободи в ръководството и ще се търси ли още веднъж тяхната поддръжка, отговори:

" Изпълнителната власт е функционалност на съглашение в Народното събрание - само че единствено сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Така би трябвало да бъде и отсега нататък. В съответни гласувания начинания евентуално ще се постанова по-широка поддръжка, само че основното болшинство би трябвало да е сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ".

Атнас Славов разяснява, че до момента е чул най-вече положителни оценки за работата си като министър. Посочи, че идващите няколко месеца ще са отдадени на разискването и приемането на новия Закон за правосъдната власт, който е над 200 страници и има над 600 разпореждания.

" Сега е на авансово публично разискване,след 10 дни ще бъде пуснат за публично пробуждане. Заложените текстове ще бранят правото и независимостта и по тази причина са толкоз значими. Говоренето за предварителни избори, когато би трябвало да се гласоподава този закон, е индикация за нещо друго - че някой желае да продължи настоящето насипно положение с изтекли мандати в правосъдната власт.

Няма да има " инструмент на Господ " - инструментите ще бъдат съвестта и професионализма на магистратите, сподели министърът.

" За мен ще е оценка за незадоволително изчерпателен професионален спор " - по този начин Славов отговори на въпроса какво ще стане, в случай че Конституционния съд анулира измененията в главния закон.

" Мисля, че в частта " Съдебна власт " няма да има нищо, оповестено за противоконституционно. Не имам вяра, че българският Конституционен съд по този начин непосредствено ще се опълчи на европейските стандарти за самостоятелност на правораздаването ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР