Той се е жалвал пред правосъдието за "непозволено увреждане" заради

...
Той се е жалвал пред правосъдието за "непозволено увреждане" заради
Коментари Харесай

НПО: Решенията на съда срещу медии за Перата са скандални

Той се е жалвал пред правораздаването за "непозволено увреждане " поради две изявления от март 2012 година със заглавие "Биячите от "Джубокс " остават в ареста " в "БургасНюз " и "Бургасинфо ".

Низамов, който се прочу като върза мигранти на границата със "свински опашки ", само че беше оневинен за това, твърди, че двете онлайн издания са нарушили презумпцията за непорочност. Те обаче са се позовавали на публични известия на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, че е бил упрекнат и арестуван за случай в бургаска дискотека.

Съдът приема отчасти исковете и осъжда двете медии да заплатят общо 2500 лв. обезщетение на Перата плюс разходи по делото.

Според европейската журналистическа организация обаче решенията на арбитър Калин Кунчев влизат в несъгласие с Конституцията, Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи и практиката на Европейския съд по правата на индивида.

"Те основават казус, който ще има директен резултат налагането на цензура . Ако тези решения бъдат доказани и на последваща инстанция, АЕЖ – България, ще запознае интернационалните институции със случая ", се споделя още в позицията на организацията.

През юни 2017 година АЕЖ предложи в сходни случаи да се ползва по прилика член 17 (4) от Закона за радиото малкия екран, който освобождава доставчиците на медийни услуги от отговорност за разгласени сведения, когато те са получени по формален ред.

"Съдът обаче осъжда медията поради това, че е сложила неуместно заглавие на обявата, идентична с прессъобщението на Министерство на вътрешните работи. От решението излиза наяве, че съгласно съда в текста на самото прессъобщение на Министерство на вътрешните работи евентуално е нарушена презумпцията за непорочност на лицето. Но медията не може да бъде виновна за това, защото се базира на текста буквално.

Съдът даже стига до такава степен да предлага кое би било уместно заглавие за обявата. Единият от двата препоръчани разновидността гласи: "Бургаският областен съд почете митинга на прокуратурата и взе ограничения за неотклонение "Задържане под стража " по отношение на упрекнатите за нанасянето на побой над охранител в дискотека "Джубокс " бургазлии ", акцентират още от АЕЖ.

Вчера съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет се занима с проблема, само че прати материалите на етичната комисия в Окръжен съд - Бургас, и одобри декларация, че се надява публицистите да не накърняват независимостта на съда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР