Той посочи, че в Главната дирекция Гражданска регистрация и административно

...
Той посочи, че в Главната дирекция Гражданска регистрация и административно
Коментари Харесай

Възраждане: До 7 юли НС е задължено да излезе с решение за референдума за запазване на българския лев

Той уточни, че в Главната дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) са внесли малко над 603 хиляди подписа и имат информация, че инспекцията към този момент е завършила. Валидните подписи след всички инспекции в ГРАО са над 470 хиляди, с което към този момент можем несъмнено да кажем, че референдум за опазване на българския лев ще има, съобщи Николов. Моят апел оттук насетне е да спрем да се вършим, че няма такава самодейност, че няма да има референдум или че заради някаква причина той няма да се организира, сподели той.

Николов уточни, че съгласно закона в границите на три месеца Народно събрание би трябвало да се произнесе с решение за осъществяване на референдум, в случай че има над 400 хиляди гласа, както е в тази ситуация. Внесохме подписката на 7 април, което, като създадем сметките, демонстрира, че до 7 юли Народното събрание е задължено да излезе с решение за осъществяване на референдум, добави той.

В закона е записано, че в случай че в идната една година от датата на решението предстоят избори, тогава референдумът следва да се организира с тях, сподели още Николов. Той добави, че поради формираното през вчерашния ден държавно управление, в идващите два-три месеца наподобява няма да има парламентарни избор и надлежно се отива на референдум с локалните избори наесен.

Парламентът ще има опция само да прави леки редакции по въпроса, без да трансформира смисъла му и най-много датата, сподели Николов. От " Възраждане " оферират въпросът за референдума да е " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? ".

Николов уточни, че чака останалите политически сили да вкарат въпроса в Конституционния съд, само че добави, че са се съветвали с експерти в сферата и са сигурни, че той е закономерен. Ние не подлагаме под подозрение участието на България в еврозоната, съгласно Маастрихтския контракт страната ни е поела ангажимент в миналото да влезе в еврозоната, само че не сме задължени по кое време това да се случи, изясни Николов. Той добави, че слагането на референдум на въпрос до коя година най-малко да запазим българския лев е изцяло законосъобразно.

Много им се желае да няма референдум, само че този път няма да им се получи, разяснява и ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов и прикани да се съблюдават законите и Конституцията на страната.

За поисканите имунитети на депутати, Костадинов сподели, че е обикновено, в случай че лицата, които са обвинени откажат да дадат своя имунитет, да се сформира комисия в Народно събрание и " Възраждане " да взе участие в нея. Според него би следвало да има друга комисия за всеки един проблем. За следващ път ще прикани хората с пожелан имунитет - като почнем от Бойко Борисов и стигнем до Кирил Петков, дано да постъпят както постъпваме ние от " Възраждане ", сподели Костадинов.

" Моят имунитет не беше пожелан, аз съм си го дал авансово, както направих и в предходния парламент. Същото нещо направиха към този момент нашите народни представители Веселин Вешев и Ангел Георгиев ", уточни той. Разбирам желанието на основния прокурор да внесе малко баланс, като желае и нашите имунитети, само че за нас това, почтено казано, не е проблем, тъй като от дълго време чакаме тези каузи да приключат, с цел да можем да ги спечелим, както и аз самият, добави Костадинов.

По-рано през днешния ден самостоятелният народен представител Радостин Василев попита от трибуната на Народно събрание ръководителя на Народното събрание Росен Желязков къде е точката в дневния ред за имунитета на Борисов. Той прикани да бъде включена такава точка, с цел да може, " преди да бъде овладяна прокуратурата, да му се търси отговорност ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР