Той посочи, че предлагат три неща, които ще ограничат възможността

...
Той посочи, че предлагат три неща, които ще ограничат възможността
Коментари Харесай

ИТН децентрализират прокуратурата и ограничават правомощията на обвинител №1 със закон

Той уточни, че оферират три неща, които ще лимитират опцията на основния прокурор да въздейства на другите прокурори.

Йорданов означи, че последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за правосъдната власт вкарват механизъм за без значение следствие против основния прокурор, само че в това време, с дребни изключения, непроменени остават наредбите в Закон за съдебната власт, свързани с неговите пълномощия и вътрешното устройство на прокурорските органи.

" Възможността за промяна или премахване на основния прокурор, без ограничение на пълномощията му, крие действителна заплаха за осъществяване единствено на лични промени при цялостно опазване на средствата за влияние, с които основният прокурор разполага във връзка с магистратите ", разяснява той. По думите му тъкмо това се е случило сега с " новия и.д. " Борислав Сарафов.

" Затова ние от Има Такъв Народ внасяме законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, като задачата е продължение на промяната в системата на прокурорските органи посредством ограничение на част от пълномощията, които и в този момент основният прокурор има, и които останаха комфортно недокоснати ", сподели Йорданов.

" Предлагаме да се отстрани опцията основният прокурор да има безграничен брой заместници във висшите прокуратури и те да се сведат до изцяло достатъчните двама за Върховната касационна прокуратура и за Върховната административна прокуратура ", сподели Йорданов.

Друго предложение е да се основат и да се институционализират общи събрания във всички прокуратури и в Националната следствена работа.

До сегашния миг Закон за съдебната власт регламентира активността на тези групови органи единствено в съдилищата, само че не и в прокуратурата. Сега се оферират идентични пълномощия, с цел да могат да си предлагат претенденти за административни ръководители, да си изслушват всички препоръчани претенденти и така нататък, означи той.

" Въвеждането на общи събрания на прокурорите е значима стъпка за отваряне на институцията и за мощно ограничение на централизма в нейното управление ", разяснява Тошко Йорданов, представен от Българска телеграфна агенция.

От Има Такъв Народ оферират и цялостна анулация на опцията за командироване в системата на прокуратурата и командироването на магистрати да остане като прийом за разрешаване на кадрови проблеми единствено в съдилищата. Командироването е прийом за заобикаляне на конкурсното начало посредством директни решения на административните ръководители и на самия основен прокурор, разяснява Тошко Йорданов. По този метод се реализира на процедура повишение на магистрат според от преценката на неговия началник и се основава опция за въздействие, в това число и посредством заобикаляне на инцидентния асортимент и непрекъснатия кадрови състав, добави той. Йорданов означи, че в други случаи командироването е прийом за санкциониране на неуместен управителен магистрат.

" Призоваваме всички депутати от всички парламентарно показани партии, в случай че в действителност са загрижени за демократизирането на прокуратурата, а не за нейното преодоляване като сменим нашия човек с различен наш човек, да поддържат препоръчаните промени и в комисия, и в зала ", съобщи в умозаключение ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР