Той помогна за победата над Голямата армия на Наполеон и

...
Той помогна за победата над Голямата армия на Наполеон и
Коментари Харесай

Русия вече не може да разчита на генерал Зима

Той оказа помощ за успеха над " Голямата войска " на Наполеон и " Вермахта " на Хитлер.  " Генерал Зима " постоянно се е приемал за добър другар на съветските сили, само че тази година неговата преданост е под подозрение, написа " Политико ".

Президентът Владимир Путин към този момент не може да разчита на остарелия съдружник на Русия в този момент, когато бойците на Кремъл в Украйна са в ролята на деморализираните нашественици, изправени пред суграшица и сняг и температури, които падат до -20 по Целзий и по-ниски.

Експерти и военни анализатори допускаха в продължение на месеци, че зимата ще докара до пауза в боевете по фронтовите линии на Украйна - само че става все по-ясно, че и двете страни ще се стремят да натиснат своите преимущества в студа, като всяка изправя своите дуелиращи се генерали. Това са " Генерал Зима "  срещу " Генерал Измръзване ".

Руският проект е да деморализира украинските цивилни, като им спре електричеството и отоплението, до момента в който украинците желаят да стартират набези с командоси и да упражняват артилерията си против зле оборудвани съветски наборници, които нямат топла зимна екипировка и топла храна.

Въпреки че като цяло се чака скоростта на бойните дейности да се забави, в източните региони на Донецк и Луганск не се следи закъснение, макар снежните талази и ледените температури.

" Битките се водят денонощно, без значение от времето ", сподели военен доктор и някогашен украински народен представител Егор Фирсов пред " Политико "  от фронтовата линия. " Сега съм покрай Бахмут. Ситуацията тук е доста комплицирана. Променя се всеки ден, като се люлее като махало - от нашите триумфи и еуфория, когато напредваме, до сложната обстановка, когато врагът напредва ", написа той.

" Вчера валеше сняг, зарадвахме се на това, тъй като няма нищо по-лошо от мразовит дъжд... "

Министерството на защитата на Украйна също даде ясно да се разбере, че проектът е да се поддържа натискът през зимата. " Тези, които в този момент приказват за допустима " пауза във военните дейности " заради минусовите температури през зимата, евентуално в никакъв случай не са правили слънчеви бани през януари на южния бряг на Крим ", присмехулно написа украинското министерство на защитата в " Туитър " в неделя, намеквайки за украинската упоритост да докара боевете до полуострова, който Русия нелегално анексира през 2014 година

Генерал Зима, несъмнено, не постоянно е бил добър за Русия. Финландците наклониха везните против руснаците по време на Зимната им война от 1940 година, надигравайки оловните съветски бойци, до момента в който се плъзгаха пъргаво по снега на ски, с цел да нанесат светкавични партизански удари.

Украинците се надяват да нанесат сходни вреди. Данни, оценени от Conflict Intelligence Team, проверяваща група, разкриват по какъв начин мобилизираните войски към този момент се оплакват от неналичието на главно съоръжение - да не приказваме за зимен комплект - и изискванията, на които са подложени, в това число липса на топла храна в продължение на дни.

Без спиране

Засега действието е на няколко фронта. Нищо не алармира за тиха зима.

Според Катерина Степаненко от Института за проучване на войната, който следи бойните дейности, употребявайки открити източници: " Руснаците възобновяват и ускоряват своите настъпателни интервенции югозападно от Донецка област ". Тя добави, че те употребяват закалени парашутисти, след изтеглянето им от региона на южния град Херсон.

Украинците също насочват сили, с цел да подсилят линията си, сподели Ник Рейнолдс от английския Royal United Services Institute, мозъчен концерн по сигурност, който прави действен разбор за генералния щаб на Украйна.

Рейнолдс добави, че украинците желаят също да изтласкат руснаците на източния бряг на река Днепър на 15 до 20 километра по-далеч от новоосвободения Херсон, с цел да спрат съветските артилерийски обстрели. Тази седмица двете страни си размениха баражи през река Днепър, като град Херсон отекна от гърмежите, което накара украинските управляващи да предложат евакуация на цивилни.

Рейнолдс също по този начин подозира, че руснаците могат да изненадат, като построяват " сили на беларуската граница на север от Киев още веднъж в опит да изтеглят украинските сили надалеч от фронтовата линия на юг и изток ".

Източник от украинските служби за сигурност, който изиска да остане неидентифициран, защото не е акредитиран да приказва с медиите, сподели пред " Политико ", че съветски военни самолети наподобява тестват украинската противовъздушна защита по границата. Руски военни блогери в Telegram споделят, че украинците основават повече гранични наблюдателни постове, оборудвани с електронни устройства за подслушване и основават минни полета северно от Чернигов.

Междувременно боевете са яростни към Сватове-Креминна и Билохоривка в Луганск, където украинците са открили недостатъци в съветската защита. " В региона на Луганск ние постепенно се придвижваме напред, до момента в който се бием ", сподели украинският президент Володимир Зеленски.

Студено или меко?

Украинците се двоумят дали желаят тежка или мека зима за своите акции. Един мек сезон би оказал помощ за намаляване на обстановката на цивилното население на Украйна от следствията от съветския обстрел на електропреносната мрежа на страната. Но това също би означавало кални условия - известни като (бездорижжиа) -безпътие на украински и (распутица) на съветски, което прави придвижването на войски и бронирана техника мъчно, както за тях, по този начин и за руснаците.

Украинците са тези, които желаят бързо да надградят инерцията, която реализираха през последните седмици със зашеметяващите си победи към Харков на североизток и неотдавна в Херсон на юг. Настъплението в Херсон сложи Крим в обсега на техните ракети.

Една студена зима със заледен терен би помогнала и на двете страни да маневрират, само че изискванията на заледяване евентуално биха се отразили върху съветските войски и тяхното калпаво съоръжение. Танкове и транспортни средства към този момент не могат да бъдат скрити под голите дървета. Миналата зима, до момента в който се опитваха да настъпят към Киев, руснаците бяха измъчвани от механични повреди заради нискокачествено произвеждане и крах (като Вермахта през ВСВ) да пригодят изцяло своите танкове и бронирани машини за зимата.

Институтът за проучване на войната е склонен, че военачалник Измръзване ще благоприятства украинците. В неотдавнашна оценка основаният във Вашингтон мозъчен концерн съобщи, че съветските войски ще бъдат в неизгодно състояние. " Зимното време може да навреди непропорционално на зле оборудваните съветски сили в Украйна ", сподели ISW. Руското министерство на защитата разпространява напъните за по-добро образование и съоръжение на войските си, най-вероятно ход, който ISW пояснява като опит за " потушаване на публичното неодобрение " в Русия от изискванията, които се чака да споходят съветските бойци. Наскоро наборници от Ростов разгласиха видео в Telegram, оплаквайки се от неналичието на уместно образование, съоръжение и храна. " Плащаме храната от джоба си ", споделиха те.

Освен всичко друго, съветските сили са почнали да получават бронежилетки и каски, създадени в Иран. Но те надали ще дават отговор на качеството на облеклото и оборудването, които западните съдружници на Украйна предоставят на украинските войски, до момента в който времето става все по-студено.

Британското министерство на защитата заяви неотдавна, че е изпратило 195 000 продукта от зимни комплекти, като предстоят още; други западни сътрудници също доставят униформи, мобилни генератори и палатки за 200 000 бойци - в това число Литва, Германия, Дания, Съединени американски щати, Швеция и Финландия. Канада дава на Украйна половин милион зимни униформи.

От АЕЦ до дърва за огрев

На цивилния фронт украинците се борят да победят военачалник Зима, като се пробват да попълнят запасите от аварийни елементи, с цел да закърпят ударената електрическа мрежа и търсят хиляди и хиляди дизелови и топлинни генератори. Те също по този начин молят за повече системи за противовъздушна защита, с цел да се предотврати нанасянето на вреди от руснаците преди всичко - като лобирането пред западните столици, в това число Вашингтон за американските ракети Patriot, от страна на украински публични лица, ще се ускори.

Украинските национални водачи, регионални шефове и кметове на градове вършат всичко допустимо да се приготвят за зимата. Кметът на Киев Виталий Кличко приготвя града си да издържи на студена, тъмна зима и се надява да избегне всеобщи евакуации. Той приканва повече от 3 милиона поданици на Киев да съхраняват задоволително вода, храна и хранителни запаси за зимата. А администрацията му приготвя към 1000 центъра, където жителите да отидат да се стоплят и нахранят.

Енергичният кмет на Лвов, Андрий Садови, е угрижен от съветската офанзива против електропреносна станция покрай атомната електроцентрала Ривне, на 200 километра североизточно от Лвов, което крие и други евентуални пагубни последствия.

Садови трескаво възнамерява да поддържа топлината в целия западноукраински град през зимния сезон и се надява да има към 6000 незабавни убежища, които да работят; доста ще имат печки на дърва, други портативни дизелови генератори. " Съхраняваме доста дърва за огрев и сме закупили големи ресурси от нефт и дизел. Трябва да се подготвим за момента, в който градът би трябвало да живее без електричество ", сподели той.

Той даже би трябвало да употребява обичайния метод в личния си офис. Той е наредил две антични — и доста огромни — керамични печки на дърва в офиса му да бъдат възобновени в работно положение.

" Помогнете ми да сложа дървата за огрев ", помоли той, когато " Политико "  го посети предходната седмица в кметството. " Тези камини не са били употребявани от към 100 години, до момента. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР