Той подчерта, че няма да има изключение за България за

...
Той подчерта, че няма да има изключение за България за
Коментари Харесай

Дянков: Дори с удължаване на бюджета за тази година, пак се задава дефицит за 2023

Той акцентира, че няма да има изключение за България за влизането в еврозоната

Като рационален дефинира хода на служебното държавно управление да не внася бюджет за 2023 година някогашният финансов министър Симеон Дянков пред Българска национална телевизия.

" Какъвто и бюджет да беше влезнал освен това служебно държавно управление в Народното събрание той щеше да зададе едно съществено наддаване от другите политически сили, с цел да се нареждат към последващи избори ", означи Симеон Дянков.

Той разяснява, че даже и с удължение на бюджета за тази година отново се задава недостиг за 2023 година сред 4-4,5%. Според Симеон Дянков при препоръчан от служебното държавно управление бюджет дефицитът щеше да е 7-8%, което щеше да продължи в идващите три години и да докара до още по-голяма дългова серпантина.

Дянков предвижда, че до април месец може да се работи с бюджета за тази година. Обясни, че от януари ще се харчи по 1/12 от настоящия бюджет, само че подчертава, че сегашният бюджет също е на недостиг. " Това значи, че няма пари за идната година и за обществени разноски, и за инфраструктурни планове ", сподели Симеон Дянков.

Бившият финансов министър разяснява, че парите, които би трябвало да стартират да идват по Плана за възобновяване, са за инфраструктурни планове. " Около средата на декември се чака да пристигна първото разплащане по Плана и действително ще покрие обществените разплащания. Точно по тази причина за идната година оставаме с пожелания за нов бюджет, другояче отново няма да строим инфраструктура ", безапелационен е Симеон Дянков.

Той акцентира, че няма да има изключение за България за влизането в еврозоната.

" Ние сега не изпълняваме два от трите маастрихстки критерии - нито инфлацията ни е под междинната за Европа, нито пък покриваме 3% недостиг, нито за тази година, нито за идната година. Така че тематиката по какъв начин да създадем вероятното, с цел да можем от 1 януари 2024 година да влезем в еврозоната, е невъзможна. По-скоро би трябвало да погледнем можем ли да влезем към края на 2024 или началото на 2025 година, само че даже и за това не сме готови ", сподели още Симеон Дянков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР