Той отслужи светата литургия в храма, както и на стълбите

...
Той отслужи светата литургия в храма, както и на стълбите
Коментари Харесай

Гасне ли патриархът?

Той отслужи светата литургия в храма, както и на стълбите пред църквата, седнал на стол. На всички направи усещане, че патриархът произнася думите с голямо усложнение, а положението му значително наподобяваше на човек, получил мозъчен удар.

 

Сигурни източници от Синода настояват, че патриархът не е получил инсулт, а положението му във великденската нощ се дължало на признатите от него мощни обезболяващи, които владиката пие поради неистови болки в гърба, кръста и краката.

 

Вероятно мнозина от вас са забелязали, че точно на Великден, когато му се наложи да постои прав за известно време, той бе наведен на две. Това наложи да бъде подкрепян от млади свещеници от храма, които го бяха хванали крепко от двете му страни.

 

Още по-сериозно терзание провокира речта на владиката, с която възвести Възкресението Христово.   

Дядо Неофит четеше, подпирайки се на патриаршеската естрада пред храма, покрита с алено кадифе и обвезана със златни влакна. Той заваляше думите и сричаше – нещо, което досега не му се бе случвало обществено.

 

За пръв път откогато е патриарх, Неофит не слезе по стълбите на църквата и не приказва от площада, а остана горе, директно пред храмовите врати. След първите фрази, промърморени едва-едва, той очевидно не можеше да продължи да чете и да стои прав, патриаршеското и синодално пасхално обръщение бе прочетено от Мелнишкия свещеник Герасим – основен секретар на Светия синод, а патриархът бе комплициран да седне на стол.   

 

След като трибуната бе изместена встрани, на нея застана Герасим, а патриархът бе в центъра над стълбите на катедралата, застинал безшумно и неподвижно на стола. 

Притесненията за здравето на Негово Светейшество се ускориха още повече и откакто до последния миг не бе ясно дали той ще води тържествената литургия в „ Св. Александър Невски “ за Възкресение Христово.

 

Според първичната информация патриархът нямало да участва, защото в последно време не се чувствал в кондиция.

През последните четири години от 10-годишното си служене като патриарх, дядо Неофит неведнъж бе одобряван в болница поради влошено здраве, поради интервенции или планови проучвания.

 

От дълги години владиката е малтретиран от сърдечни проблеми, диабет и ревматизъм. Изпитва мощни болки в краката и кръста, които затрудняват напредването му. Именно заради тази причина пристъпва едва-едва и наведен, и се постанова да бъде прикрепян.  

Силните обезболяващи пък му предизвикват мозъчна мъгла, бавни диалект и придвижвания.

 

Често страничните резултати от приема на тези лекарства се демонстрират в неврологичния статус на пациента, най-вече в преклонна възраст, какъвто е казусът на патриарха, разкриват медици. 

 

Духовници и миряни не престават да се молят Бог да подари Неофит със здраве и дългоденствие, с цел да може да продължи да управлява БПЦ още дълги години. 

Припомняме, че предшественикът му – патриарх Максим остана отпред на църквата 41 години и умря на достолепните 98. Почти до последно водеше службите на огромните християнски празници.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР