Той обича музиката и иска да сподели таланта си с

...
Той обича музиката и иска да сподели таланта си с
Коментари Харесай

Гайдарят пътешественик, чиято цел е да свири във всяка една страна по света

Той обича музиката и желае да показа гения си с целия свят. Обича и пътешествията, които му дават опцията да се среща с нови култури, само че постоянно носейки парченце от себе си. Той е Рос Дженингс.

Вероятно сте попадали на най-малко едно от неговите видеа в обществените мрежи. Един невероятен странник с още по-необикновена фантазия, който към този момент десетилетие обикаля безкрайно земното кълбо със своята гайда.

Космическата Валя Балканска не е пропущала събор на Рожен от 1961 година

" Моето странствуване стартира преди тъкмо 10 години. През 2014 година бях на една конференция за приключенци в Лондон. Всички разказваха по какъв начин са изкачили Еверест, пътували са до Южния полюс… Тръгнах си толкоз въодушевен! Тогава си споделих: " Това е ужасно! Е, аз не съм толкоз рисковано надъхан, само че пък бих могъл да отпътува с гайдата си до Антарктика и да изсвирвам там! ". Прибрах се у дома и първата ми работа беше да направя изследване, тъй че попитах Google: " Някой свирил ли е на гайда в Антарктида? ". Първото, което видях, е една фотография, която може би вашите фенове също са виждали - на гайдар, който стои до пингвин, от 1904 година Така че този човек ме беше изпреварил с към 100 години. Затова си помислих какво бих могъл да направя, с цел да надградя тази концепция и по този начин взех решение да опитам да изсвирвам на гайдата си във всяка една страна по света ", споделя Рос.

Филипините са една от обичаните му дестинации

Така неотдавна приключил китайски език и стопанска система в университета в Единбург, той зарязва работа в стилния колос 'Louis Vuitton' и се впуска в приключението на живота си.

 

" Официално първата страна, която посетих като част от това мое пътешестване, беше Тунис, където живееше един мой другар. Беше необикновено прекарване, тъй като събирах погледите на всички - и на хората по улиците, и на полицаите… В следствие разбрах, че в действителност националният инструмент на Тунис е тъкмо гайдата ", спомня си пътешественикът.

Той е построил транспортния въжен превоз за строителството на нова българска научна лаборатория на остров Ливингстън

След африканската страна следват още близки и далечни страни и култури - Евсватини, Боливия, Йордания и Бутан и още доста други. Очаквано, на никое място хората не остават безразлични към неговото извънредно занимание.

" Първата реакция постоянно е: " О, Шотландия! " или пък в случай че са осведомени с келтската просвета: " О, Ирландия! " и аз им споделям: " Добре, близо сте! ". Бих споделил, че към 95% от реакциите на хората, с които съм се сблъсквал в другите страни по света, са били положителни. По време на пътуванията си постоянно пробвам да намеря и някой локален инструмент, който е непосредствен до гайдата, и по този начин да се сближа и с хората. Нещо друго, което желая да направя в този момент, само че първо би трябвало да стана по-добър и в планирането, са колаборации с локални фолклорни музиканти. Да се срещна с нови принадлежности или пък да се заменяем и аз да опитам нещо ново, а те да свирят на моята гайда ", изяснява той.

В студиото на CoolT той сподели хубости, снимани по света и у нас

Посещението в някои страни обаче оставя изключително ослепителен отпечатък в съзнанието на гайдаря странник.

Снимка: instagram.com/thefirstpiper

" Като за начало моята цел е да посетя всяка една страна, тъй че би трябвало да отида на всички места, без значение какъв брой мъчно е да стигнеш до обещано място или какъв брой известна дестинация е то. Често, когато приказваме за тези известни дестинации обаче, човек има прекомерно високи упования и от време на време действителността се разминава с тях. Затова моите прекарвания на сходни места не са толкоз занимателни или запаметяващи се, колкото когато попадна на друго, не толкоз познато място. Азербайджан е типичен образец за това. Хората там бяха толкоз топли, което способства доста за цялостното ми чувство за страната. Там отседнах при едно локално семейство, в едно съвсем откъснато от цивилизацията село, което ми оказа помощ да видя по какъв начин в действителност живеят хората. Харесвам огромните градове, тъй като са цялостни с сила, хората са отворени, срещаш разнообразни култури, има конфликт на гледни точки, само че пък провинцията ти дава напълно други неща. Усещам, че в България също има този прелестен баланс - имате прелестни огромни градове, само че и богати на история и просвета села ", споделя гайдарят.

През лятото музикантът възнамерява да посети и България. А коя подред ще бъде нашата страна в неговия лист?

Снимка: instagram.com/thefirstpiper

" Свирил съм на гайда в 110 страни по света, последната беше Румъния, тъкмо до вас, през септември предходната година. Остават ми 85 страни, само че не бързам. Иначе имам някогашен сътрудник и другар от университета, който е българин, той се пробва да ме докара от дълго време, и давам обещание че скоро ще намеря време. Знам, че вашият народен инструмент също е гайдата, тъй че може би вие сте даже по-големи фенове на този инструмент и от самия мен ", приключва Рос.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР