Той обеща: Няма да се бием с Украйна. Не мога

...
Той обеща: Няма да се бием с Украйна. Не мога
Коментари Харесай

Лукашенко обещал на Зеленски да не се включва във войната с войски

" Той даде обещание: " Няма да се бием с Украйна. Не мога да разреша само че подсигурявам, че нито един беларуски боец няма да премине границата на Украйна ".

Това описа водачът на фракцията " Слуга на народа " Давид Арахамия за обещанията на беларуския деспот Александър Лукашенко към украинския му сътрудник Владимир Зеленски в първите дни на войната в в Украйна, оповестява УНИАН.

Както означи Арахамия в изявление за Наталия Мосейчук, Зеленски отхвърли да беседва с Лукашенко , само че настоя информацията от него най-малко да бъде чута.

Тогава президентската канцелария не е повярвала на думите на Лукашенко. Въпреки известни провокации, водачът продължава да държи на думата си.
 Лукашенко упорства за договаряния: Войната сред Украйна и Русия е в задънена улица
Лукашенко упорства за договаряния: Войната сред Украйна и Русия е в задънена улица

Той прикани да настояванията на Украйна Русия да напусне нейната територия да бъдат решени на масата за договаряния

От първите дни на войната, Беларус даде на Русия своя територия за сухопътно навлизане в Украйна от север и за въздушни удари. Тогава Лукашенко съобщи, че Русия сякаш е защитила Беларус с нахлуването си в Украйна. Според него украинците са възнамерявали едновременна офанзива против окупираната част от Донбас и Беларус, а руснаците сякаш са осуетили този проект.

Трябва да се означи, че беларуската войска в никакъв случай не е взела участие директно в нахлуването в Украйна, макар евентуалния напън от страна на Кремъл. Максимумът, на който се съгласи Лукашенко, беше да организира непрекъснати учения на беларуската войска с маневри покрай украинската граница, тъй че Украйна да не може да трансферира частите си, прикриващи беларуската граница, на фронта.

Минск одобри

Киев обаче повдига въпроса и за още една мъчителна тематика - депортираните украинчета. 

Припомняме, че съгласно проучване, оповестено от Йейлския университет по-рано през ноември, в 13 заведения в Беларус след нахлуването на Русия в Украйна. 

Главният прокурор на Украйна сподели през май, че проверява хипотетичната роля на Беларус в насилственото прекачване на повече от 19 000 разпознати деца от окупираните от Русия територии след експлоадирането на спора, в това число в Русия.

Общият брой се прави оценка от някои специалисти и организации като доста по-голям.

Констатациите на Лабораторията за филантропични проучвания към Йейлското учебно заведение за публично здраве, което получава финансиране от Държавния департамент на Съединени американски щати, споделено с Ройтерс, бяха най-обширните до момента за хипотетичната роля на Беларус в съветската стратегия за пренасяне на украински деца.
 Лукашенко готви Беларус за военно състояние, лети до Москва
Лукашенко готви Беларус за военно състояние, лети до Москва

Ключова аудиенция

В резолюция, призната от депутатите в Страсбург, Международният углавен съд се приканва през септември да издаде  

Европейският парламент (ЕП) го упрекна в съучастничество с съветския му сътрудник Владимир Путин в осъществяването на военни закононарушения в Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР