Той обаче уточни, че разговори за нови министри не са

...
Той обаче уточни, че разговори за нови министри не са
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е министър-председател, а Пеевски - вицепремиер

Той обаче посочи, че диалози за нови министри не са водени, а и да има такива, те ще касаят състава на държавно управление след ротацията.

Според Чолаков рискът Народното събрание да допусне неточности сега при смяна на Конституцията е голям и в някои случаи това ще бъде непоправимо.

" Мандатът ще бъде 7 години за двамата ръководители на висшите съдилища и 5 години за основния прокурор. Получава се прочут дисбаланс от това че прокуратурата стартира леко да бъде вадена от правосъдната власт и да бъде сложена в по-голяма взаимозависимост от законодателната и от правосъдната власт ", изясни Чолаков.

Председателят на парламентарната комисия по конституционни въпроси обаче е сюрпризиран, че подписаните текстове по конституционната промяна не са били съгласувани с професионалните общности. " Не съм очаквал това. Опитвам се да проведа логичен спор и да реализираме оптимални решения по въпроси, които би трябвало да бъдат решени преди 10 години ", съобщи депутатът.

По думите му прокуратурата е минала някои граници, поради което политическата система е сложена пред изкушението да обуздае държавното обвиняване, само че има риск да го направи до степен обезличаване или покоряване. 

Разделянето на Висш съдебен съвет, диспропорцията, която се получава в двете - публичната и професионалната - квоти в двата съвета е притеснителна, уточни Чолаков.

Ако идващия понеделник нямаме консенсусни оферти по всички текстове и не сме сигурни в това, което вършим, най-логичното е да си подам оставката като ръководител на Конституционната комисия, в случай че не съм склонен с това, което ще внесем като резултат, каза още той.

Депутатът смята, че е допустимо да се одобряват небрежно промените в конституцията, да се лимитират опциите на президента за назначение на служебно държавно управление, след което Народното събрание да бъде разхлабен и да отидем на нови избори.

По негови думи няма да се резервира опцията лица с двойно поданство да заемат висши държавни длъжности.

Напълно допустимо е да се създаде специфичен закон за предопределение на регулаторните органи от Народното събрание, сподели Чолаков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg