Той никога не си е представял, че ще се разхожда

...
Той никога не си е представял, че ще се разхожда
Коментари Харесай

Децата близо до Луната и Марс – мисия възможна

Той в никакъв случай не си е представял, че ще се разхожда из коридорите на НАСА. Нито пък, че ще се запознае с последния човек, стъпил на Луната. Не е подозирал, че задачите и фантазиите му ще бъдат свързани с пътешестване до Марс. Още по-малко пък си е мислел, че ще вдъхва храброст на деца да имат галактически фантазии и да не се отхвърлят от тях. За Тихомир Космосът е неговият свят и с галактическата академия, която прави, желае да промени живота и на дузина млади мечтатели.

Космическото премеждие за Тихомир стартира напълно инцидентно в един летен следобяд.

„ Разглеждах новините в интернет и видях, че на Марс на 5 август през 2012 година каца великански марсоход. Това доста ме заинтригува. Реших да проуча по какъв начин тъкмо е станало това кацане и какво ще прави този марсоход там. Много ме развълнува самото странствуване до Марс “, споделя той.

И по този начин, година и половина по-късно, Тихомир е признат да се образова по стратегия за галактически науки , създадена от НАСА и Международния галактически университет в Съединени американски щати.

„ Имах опцията да видя галактическите совалки, благодарение на които Съединени американски щати построиха Mеждународната галактическа станция. Видях ракетата „ Сатурн 5 “, с която астронавти са стигали и са кацали до луната единствено преди 50 години “, споделя той.

„ Може би едно от най-интересните, най-хубавите и най-оставащите като спомен неща беше запознанството ми с астронавтите. Астронавтите са вълнуващи хора и също по едно и също време с това и доста елементарни хора “, споделя Тихомир.

По време на образованието си той се среща с втория човек човек, стъпвал на луната – Бъз Оудрин, както и с последния – Джак Смит. Една от най-вълнуващите срещи за него, обаче остава тази с досегашния началник на НАСА – Чарли Болдън.

„ Разказа ни по какъв начин частните изпълнителни компании като „ Спейс Екс “ (Space X) в Съединени американски щати сега вършат гражданска война в ракетостроенето. Правят преизползваеми ракети и по този метод смъкват цената на достъпа на индивида до Космоса. НАСА доста поддържа такива планове на такива компании. И когато го попитах с какво може България да взе участие в пътешествието на човечеството до Марс, той ми сподели: „ Не говорете единствено, действайте. Вие в България също може да вършиме велики неща, просто действайте. Всичко зависи от вас. Във ваши ръце е “, спомня си Тихомир.

-->

Той се среща от близко с подготовката на астронавтите и с метода им на живот.

„ Всеки астронавт по време на престоя си в Космоса тренира по два и половина часа, с цел да може по-късно да се разхожда на Земята и земната гравитация да не му прави проблем “, споделя той.

У нас, дружно със своята другарка, Тихомир основава Академия за астронавти за деца сред 8- и 12-годишна възраст . В нея децата се потапят изцяло в света на Космоса като обличат костюми за астронавти, строят и изстрелват ракети.

„ Представяте ли си какъв брой вълнуващо е за едно дете на 10 години да построи своя лична ракета? Отиваме на една полянка и изстрелваме ракетите в небето. Децата доста се радват на това събитие – споделя Тихомир. – Те се вълнуват доста от Космоса. Трябва да им се сътвори атмосфера, да им се подбуди любознанието, да ги накараш да работят, да им подбудиш интереса към астронавтиката, към астрономията “.

„ Най-важното, което взех от галактическата стратегия в Съединени американски щати беше, че мога да направя всичко и това желая да дам на децата в България . Искам да вдъхна убеденост на децата в личните им сили – че могат да създадат всичко в този живот “, споделя Тихомир.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР