Той никога не е искал война и не е подготвил

...
Той никога не е искал война и не е подготвил
Коментари Харесай

Володимир Зеленски за това защо Украйна трябва да победи Путин

Той в никакъв случай не е желал война и не е подготвил страната си за това. Може и да цитира Уинстън Чърчил, само че не е Чърчил. Облечен е в цвят каки, само че оставя бойните проекти на украинските генерали. " Хората са водачите ", споделя Володимир Зеленски. Човекът, който украинците избраха за собствен президент през 2019 година поради ролята му в ефирен сериал с името " Слуга на народа ", стана в действителния живот прислужник на народа си - негов представител и олицетворение на духа му.

Отговаряйки на въпросите на The Economist в държавна постройка, укрепена с торби с пясък и заобиколена с противотанкови бариери, Зеленски е обезоръжаващо натурален и хуманен. Толкова голяма е същинската покруса, стоварила се върху страната му, че няма място за играене на функции. Той приказва за потребността на Украйна от оръжие, за това какво счита за американския държавен глава Джо Байдън и за другите си западни поддръжници, както и за това какво значи успеха. Но Зеленски приказва най-завладяващо за безчовечността на съветските командири.

" Нашествениците даже не почитат личните си жертви. Това е нещо, което не разбирам. Около [15 000 съветски войници] са убити за един месец, Владимир Путин хвърля съветските бойци като дърва в пещта на трен. И даже не ги погребват Оставят телата им по улиците. В няколко града, дребни градове, нашите бойци споделят, че е невероятно да се диша поради вонята на гниеща плът ".

Зеленски съпоставя безразличието на съветската военна машина със състраданието на бойците и доброволците, защитаващи украинските градове. " Нашите безстрашни бойци пазят Мариупол сега. Можеха да си тръгнат доста от дълго време, само че не пожелаха да изоставен града. " След 31 дни на бомбардировки и блокада те към момента се борят - не тъй като президентът им е наредил, а тъй като те споделят, че " би трябвало да останат да погребат починалите в борба и да спасят ранените Докато хората са към момента живи, би трябвало да продължим да ги пазиме. И това е главната разлика в метода, по който противниковите страни в тази война виждат света ".
Реклама
И Путин, и Зеленски са родени рускоговорещи, само че те приказват на разнообразни езици във връзка с властта. В света на Путин, където животът няма огромна стойност и историята пренадлежи на великите мъже, няма място за благосклонност и за Украйна. " Не мисля, че той пресъздава в мозъка си същата Украйна, която ние виждаме ", показва Зеленски. " Той вижда Украйна като част от неговия свят, неговия мироглед, само че това не дава отговор на случилото се през последните 30 години. Не считам, че Путин е бил в бункер за две седмици или шест месеца, а по-скоро за две дететилетия ".

За Путин силата значи принуждение. Всеки, който е прекомерно мек, с цел да пролее кръв, е слаб. Това изяснява за какво съветската войска употребява същите способи в окупираните територии, които употребява в Донбас през 2014 година " Те отвличат кметовете на нашите градове. Убиват някои от тях. Някои не можем да намерим. Някои намираме и са мъртви. А някои са сменени. Едни и същи хора правят тези интервенции ", декларира украинският президент.

Но в случай че слабостта значи човещина, тогава точно тази уязвимост прави Зеленски мощен - и по тази причина украинското знаме се вее в центъра на Лондон и на Вашингтон. То припомня по какъв начин елементарните украинци са " размахвали ръце по средата на улицата, с цел да спрат танкове ", както се е случило в Херсон - един от градовете, които в този момент са окупирани от съветските сили. " Те са решили да се изправят и да създадат това по своя лична воля. Не бих могъл да им наредя да не го вършат или да се хвърлят под танковете. Ще остана с тези хора до края ", споделя Зеленски.

Той е безапелационен какъв ще бъде този край: " Ние имаме вяра в успеха. Невъзможно е да имаме вяра в нещо друго. Без подозрение ще спечелим, тъй като това е нашият дом, нашата земя, нашата самостоятелност. Просто е въпрос на време ". Но с цел да се стигне до това, ще зависи освен от бойния дух на украинците, а и от поддръжката на Запада. За да отбрани своя метод на живот, Украйна се нуждае от танкове, бронирани машини и военни самолети. И се нуждае от тях в този момент.
Реклама
" Западът не може да каже: Ще ви помогнем през идващите седмици. Това не ни разрешава да си върнем окупираните от руснаците градове, да доставим храна на хората там, да поемем военната самодейност в свои ръце ", разяснява Зеленски. Колкото и мощен да е духът на украинците, Русия разполага с по-голяма огнева мощност. " Руснаците имат хиляди военни машини, които прииждат и прииждат. Ако можем да се майтапим в тази обстановка, ето една смешка. В някои градове има толкоз доста танкове, че не могат да се изтеглят, тъй като са създали тапи ", споделя той.

Зеленски дели НАТО на пет лагера :

- В първия са тези, които " нямат срещу дълга война , тъй като това ще значи изтощение на Русия, даже в случай че докара до крах на Украйна и е с цената на живота на украинците " ;

- Други желаят бързо привършване на боевете, защото " съветският пазар е огромен и стопанските системи им страдат ". Те биха желали Русия да резервира избрани пазари.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Промишленост 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Промишленост Реклама
- Третата група от страни, която е по-разнообразна, " признава нацизма в Русия " и желае Украйна да надделее. Към нея се причисляват по-малки демократични страни, които " желаят войната да свърши бързо непременно, тъй като считат, че хората са преди всичко ".

- И на последно място са смутените страни , които желаят мир в този момент и по всевъзможен вероятен метод, защото са " представителствата на Руската федерация в Европа " .

Зеленски насочва хвалба към Съединени американски щати и Англия. Въпреки че съгласно него сложността на американската политика от време на време води до закъснение, той признава, че Джо Байдън става все по-ангажиран. Но Германия по думите му се пробва да реализира баланс сред Русия и Украйна. " Те имат отдавнашни връзки с Русия и преглеждат обстановката през призмата на стопанската система. Могат да оказват помощ, в случай че върху тях има вътрешен напън, и могат да спрат, когато видят, че това, което са създали, е задоволително ", показва украинският президент. Попитан за какво водачи като френския държавен глава Еманюел Макрон не доставят танкове, с цел да оказват помощ на Украйна да завоюва, той дава отговор внезапно: " Те се опасяват от Русия. Това е " .

Освен това Зеленски е отчаян от реактивния темперамент на глобите, които са основани, с цел да санкционират Русия за това, което е направила, вместо да предотвратят по-нататъшни дейности. Настоящите наказания имат " малки врати " . Най-голямата съветска банка " Сбербанк " да вземем за пример не е с отсечен достъп до системата за разплащания SWIFT, тъй като това е един от главните способи, по който Европа си заплаща за газа. Същевременно е обсъждано ембарго върху петрола и газа, само че до момента не е въведено от Европа, въпреки че Съединени американски щати желаеха това. " Основното нещо е да се поставите на наше място и да действате превантивно Чуваме, че решението зависи от това дали Русия ще употребява химическа офанзива против нас. Това не е верният метод. Ние не сме морски свинчета. "
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
А по какъв начин Зеленски си показва, че ще наподобява успеха на Украйна? Той замлъква за миг. Всеки има своя лична визия за победа и за загуба. За Путин успеха е унищожаването на Украйна като антитеза на Русия и убийството на хора, които имат свободна воля и които са сложили човешкия живот и усеща над страната, идеологията или религията. Когато Зеленски най-сетне проговаря, приказва за живота и за всичко, което включва - човещина, съчувствие и независимост.

" Победа е да може да се спасят допустимо най-вече хора, тъй като без това нищо няма смисъл. Нашата земя е значима, да, само че в последна сметка това е единствено територия " . Да се спасят всички, да се защитят всички ползи, до момента в който в същото време се предпазят хората и не се отстъпи територия, евентуално е невъзможна задача, признава Зеленски. Той не знае по кое време или по какъв начин всичко това ще завърши, само че знае, че " ще свърши с нас към момента стоящи тук и защитаващи " живота в Украйна.

Никой не знае сигурно къде е бил Путин, когато неговата войска е атакувала Украйна. Но Зеленски е бил вкъщи със брачната половинка си и двете им деца. Именно те го събудили рано на 24 февруари. " Казаха ми, че има мощни детонации. След няколко минути получих сигнал, че се прави нахлуване с ракети. " Малко откакто Москва нападна, Съединени американски щати оферират на Зеленски леговище. Той избира да остане.

" Не става въпрос дали си самоуверен. Трябваше да направя това, което направих ", споделя украинският президент. Той не е бил квалифициран за ролята на боен воин. " Ако не знаеш по какъв начин да направиш нещо по този или по оня метод, просто бъди почтен. Трябва да бъдеш почтен, с цел да ти имат вяра хората. Не би трябвало да опитваш. Трябва да бъдеш себе си. И е значимо да не демонстрираш, че си по-добър от това, което си. "

В света на Путин честността е уязвимост. Неговата мощност се основава на мистериозност и машинация. Мистерията и насилието подхранват култа към властта му. Зеленски може и да стои в това, което неговите помощници назовават цитадела, само че неговата мощ идва от откритостта му и способността да слуша и да отразява това, което хората желаят от него. Това е силата на всеки човек.

Василий Гросман - руски новелист и боен сътрудник, роден в дребното еврейско градче Бердичев в Северна Украйна, добре го е споделил в романа си за Втората международна война " Живот и орис ": " Човешката история не е борба на положителното, което се пробва да надмогне злото. Това е борба, водена от голямо зло, което пробва да смаже дребното зрънце на човешката добрина. Но в случай че и в този момент човешкото в индивида не е убито, злото в никакъв случай няма да надделее. "

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР