Той напуска дома на родителите си едва на 6. На

...
Той напуска дома на родителите си едва на 6. На
Коментари Харесай

Житейските уроци на Далай Лама

Той напуща дома на родителите си едвам на 6. На 15 е квалифициран за военна и дипломатическа кариера, на 25 е заставен да напусне Тибет и да замине за Индия. Днес Далай Лама е на 85 години и хората не престават да чакат от него мъдри думи и препоръки за постъпките си. Ето няколко житейски урока, които може да са потребни за всеки от нас:
1. Бъдете положителни постоянно, когато можете – т.е. от самото начало.
2. Благоденствие се реализира с дейности, а не с молебствия.
3. Арогантността в никакъв случай не е оправдана. Тя е резултат от ниско самочувствие или краткотрайни, повърхностни достижения.
4. Когато чувстваш, че всичко в живота ти върви зле, това значи, че нещо прелестно е на път към теб.
5. Хората съществуват да бъдат обичани, а предметите да бъдат употребявани. Светът през днешния ден е в безпорядък, тъй като ние обичаме движимостите и използваме хората.
6. Аз имам елементарна вяра. Няма потребност от храмове. Няма потребност от комплицирана философия. Вашият личен разум, вашето лично сърце е храмът. Вашата философия е елементарна добрина.
7. Трябва да направляваме технологиите, само че да не разрешаваме да станем техни плебеи.
 Далай Лама се имунизира против Covid-19 Далай Лама се имунизира против Covid-19
Четиринадесетият Далай Лама се имунизира против COVID-19 в индийския град Дхарамсала. Новината беше обявена от самия нравствен лидер във...
8. Промените няма да настъпят с решенията на държавното управление или Организация на обединените нации. Те ще се случат, когато хората стартират да употребяват здрав разсъдък и базират своите решения върху полезностите.
9. Светът не принадлежи на водачите. Светът принадлежи на цялото човечество.
10. Когато си неудовлетворен, ти постоянно искаш още и още. Твоето предпочитание в никакъв случай няма да бъде задоволено. Но, в случай че си удовлетворен от живота, ти можеш да кажеш на себе си „ Аз имам всичко, от което в действителност нуждая се “.
11. Когато срещнем същинска покруса в живота си, можем да реагираме по два метода – да изгубим вяра и да се отдадем на саморазрушителни привички или употребявайки предизвикването да намерим нашата вътрешна мощ. Благодарение на ученията на Буда, аз имам опцията да избера втория метод.
12. Дайте на тези, които обичате крила, с цел да полетят, корени, с цел да се върнат и причина да останат.
 Далай Лама: Светът принадлежи на 7 милиарда души, а не на няколко международни водачи Далай Лама: Светът принадлежи на 7 милиарда души, а не на няколко международни водачи
В Делхи се състоя първата в историята полемика на Далай Лама с съветски специалисти, учещи природата на съзнанието. Журналистът от радио...
13. Можем да живеем без вяра и медитация, само че не можем да оцелеем без човешка любов.
14. Никога не можем да реализираме мир във външния свят, до момента в който не се помирим със себе си.
15. Тъй като всички споделяме тази планета Земя, би трябвало да се научим да живеем в естетика и мир между тях и с природата. Това не е просто фантазия, а нужда.
16. Основната ни цел в този живот е да оказваме помощ на другите. И в случай че не можете да им помогнете, най-малко не ги наранявайте.
17. Независимо дали е богат или безпаричен, просветен или необразован, набожен или безверен, мъж или жена, черен, бял или кестеняв, всички сме идентични. Физически, прочувствено и душевен всички сме равни. Всички споделяме главните потребности от храна, заслон, сигурност и обич. Всички се стремим към благополучие и всички заобикаляме страданията. Всеки от нас има очаквания, терзания, страхове и фантазии. Всеки от нас желае най-хубавото за фамилията и околните си. Всички изпитваме болежка, когато страдаме от загуба и наслада, когато реализираме това, което търсим. На това главно равнище религията, етническата принадлежност, културата и езикът не вършат разлика.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР