„Той мечтаеше за F-16“: Украинските ВВС отдават почит на пилота „Juice“

...
Украинските военновъздушни сили отдадоха почит на добре познат пилот, който
Коментари Харесай

Украинските военновъздушни сили отдадоха почит на добре познат пилот, който принадлежеше към частта „Призракът на Киев“, след като загина при самолетна катастрофа по време на бойна мисия.

Андрий Пилщиков с позивна „Джус“ и двама други пилоти загинаха при инцидента в петък, 25 август, когато два учебно-бойни самолета L-39 се сблъскаха във въздуха, според украинските военновъздушни сили.

„(Джус) не беше просто пилот, той беше млад офицер с мега знания и мега талант. Той мечтаеше за F-16 в украинското небе“, каза говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат в изявление в събота.

„Той беше отличен комуникатор (и) движещата сила зад реформите в авиацията на ВВС, участник в много проекти“, продължи той.

„Той посвети краткия си, но много ярък живот на борбата с авиацията“, добави Игнат, като каза, че „е свършил огромна работа по този въпрос“.

Той води кампания за F-16

Пилот на МиГ-29, Пилщиков е част от част, известна като „Призракът на Киев“, която защитава Централна и Северна Украйна в началото на войната. Той е водил кампания за доставка на F-16, казаха ВВС.

„Не можете дори да си представите колко силно искаше да управлява F-16“, отбеляза Игнат, добавяйки, че е жалко, че Пилщиков няма да може да управлява, като се има предвид, че „американските самолети бяха на хоризонта“.

В интервю за CNN през юни Пилщиков обясни защо смята, че е важно за западните нации да предоставят на Украйна американски изтребители.

„Нашата контраофанзива може да бъде много по-ефективна и много по-безопасна за нашите момчета на земята“, каза той.

Пилщиков е бил на бойна мисия близо до град Житомир, на около 140 километра (87 мили) западно от Киев, когато е станал инцидентът, според ВВС.

Военновъздушните сили изразиха съболезнования на семействата на загиналите, като казаха, че „това е болезнена и непоправима загуба за всички нас“.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече самолетната катастрофа, отнела живота на трима пилоти, „катастрофа“ и отбеляза, че Пилщиков „много е помогнал на страната си“ и „никога няма да бъде забравен“.

„Разследването на случилото се продължава. Рано е да говорим за подробности. Разбира се, всички обстоятелства ще бъдат изяснени“, каза Зеленски.

В интервю миналата година с Андерсън Купър от CNN Джус каза, че е получил прякора си по време на пътуване до Съединените щати. Той каза, че приятелите му са измислили прякора, защото той не пие алкохол и винаги иска сок вместо това.

Военни изтребители F-16 на португалските военновъздушни сили участват в мисията на НАТО за наблюдение на въздушното пространство в Балтийско море във въздушното пространство на Литва близо до Шяуляй на 23 май 2023 г. Военни изтребители F-16 на португалските военновъздушни сили участват в мисията на НАТО за наблюдение на въздушното пространство в Балтийско море във въздушното пространство на Литва близо до Шяуляй на 23 май 2023 г. Петрас Малукас/АФП/Гети изображения

Украйна твърди, че спешно се нуждае от F-16 за борба с руското въздушно превъзходство.

В историческо споразумение, приветствано от Зеленски, страни като Холандия и Дания трябва да доставят на Украйна изтребители F-16.

Тази седмица САЩ обявиха, че ще започнат да обучават украински пилоти да управляват изтребители F-16 през октомври.

„След обучението по английски език за пилоти през септември, летателното обучение на F-16 се очаква да започне през октомври в базата на Националната гвардия Morris в Тусон, Аризона, подпомагано от 162-ро крило на Националната въздушна гвардия“, говорител на Пентагона Бриг. Ген. Пат Райдър каза в четвъртък.

Украйна представи списък от 32 пилоти, готови да започнат обучение на изтребители F-16, но повечето все още не владеят достатъчно добре английски език, каза друг американски служител.

През 2022 г. Пилщиков се срещна с американски правителствени служители и беше „в постоянен контакт с калифорнийските пилоти“, отбелязват ВВС.

„Той беше основната движеща сила зад застъпническа група, насърчаваща много решения относно F-16“, каза Игнат, отбелязвайки, че Пилщиков е „говорил за спешните нужди на украинските ВВС“ и е казал, че много от идеите му „са дали невероятни резултати .”

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР